Så går det för Zlatans bolag Unknown – kraftigt ökad omsättning

Unknown Entreprenör Sport
Så går det för Zlatans bolag Unknown – kraftigt ökad omsättning

Zlatan Ibrahimovic. Foto: Press / Istockphotos

Tobias Blixt

Reporter

Har anställt en ny vd.

Zlatan Ibrahimovic har de senaste åren letat inkomster även utanför fotbollsplanen. Stjärnan har investerat i padelarenan Padel zenter, liksom spel- och kasinobolag. Han har också kapitaliserat på sitt egna varumärke, bland annat genom ett samarbete med Vitamin Well och sin egna parfym.

Nu visar den färska årsredovisningen från Bolagsverket att superstjärnans bolag Unknown såg en rejäl ökning i både omsättning och resultat under 2018.

Unknown AB är bolaget som sitter på rättigheterna till varumärket Zlatan och det är också via det som stjärnan har investerat i bolag som Bethard, Isbit games och Challengermode.

Redan under Unknowns första månader 2016 visade bolaget upp en omsättning på 37 miljoner kronor, med en vinst på hela 90 miljoner. Vinsten minskade sedan rejält under 2017 och landade istället på 34 miljoner kronor, samtidigt som omsättningen ökade.

En kraftig minskning av finansiella intäkter låg bakom minskningen.

Den senaste årsredovisningen visar att Unknowns omsättning mer än fördubblades mellan de två senaste räkenskapsåren. Under 2018 omsatte bolaget hela 103 miljoner kronor, med ett resultat på 80 miljoner.

Allting som Zlatan sätter sitt namn på blir däremot inte en succé. I augusti förra året lades Zlatans och den norska modekoncernen Varners satsning A-Z ner efter bara två år på marknaden. Förlusterna i bolaget uppgick då till hela 210 miljoner kronor.

Årsredovisningen visar också att dotterbolaget Downtheline Holding under fjolåret köpte upp Padel Zenter Hedenstorp. Vidare lyfter man fram att bolaget tecknade 10 procent av aktierna i Gameday Group, bolaget bakom bettingsajten Bethard. Unknown har också sålt hela innehavet i Varner Ibrahimovic AS.

En annan intressant detalj i dokumenten från bolagsverket är att Zlatans bolag anställer Anna Anerfält som ny vd. Hon har tidigare varit bolagets representant i Isbit games styrelse, en roll som hon nu har lämnat.

Nina Furin är administrativ assistent i Unknown. Hon vill inte lämna några kommentarer kring årsredovisningen eller den nya vd:n.

"Vi kommer inte att kommentera någonting", säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER