Sök

François-Henri Pinault skänker 1 miljard till Notre Dame

Mode och skönhetNotre Dame

François-Henri Pinault. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Den franske miljardären François-Henri Pinault har lovat att skänka 100 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 1 miljard kronor, till återuppbyggnaden av Notre Dame.

Branden i den världsberömda katedralen Notre Dame skakar människor världen över. Frankrikes president  Emmanuel Macron meddelade på måndagskvällen att byggnaden ska återställas. En insamling för att finansiera byggprojektet har startat och redan har ett betydande bidrag kommit in.

Miljardären François-Henri Pinault säger att han kommer att skänka 100 miljoner euro till återuppbyggnaden, enligt flera medier. 

François-Henri Pinault är ordförande för investeringsbolaget Artémis och vd för Keringgruppen som bland annat äger de kända franska lyxmärkena Gucci, Yves Saint Laurent och Alexander McQueen.

Enligt sajten Tech crunch har han också gjort några få startupinvesteringar – bland annat i shoppingplattformen Fancy och i det smarta hörlursbolaget Muzik. 

“Den här tragedin drabbar oss alla. Det är av största vikt att vi bygger upp denna juvel så fort som möjligt”, säger han i ett pressmeddelande.

François-Henri Pinault ska vara god för drygt 19 miljarder euro. Totalt är familjen Pinault god för 28 miljarder euro, vilket gör den till en av Frankrikes rikaste. De äger bland annat en konstsamling med drygt 3000 tavlor, målade av bland annat Pablo Picasso.

Donationen till återuppbyggnaden av Notre Dame görs av medel från det familjeägda bolaget Artémis.

Läs mer