Miljöpartiet vill se hållbarhetsmärkning för elcyklar: "Ska kunna veta att det inte varit barnarbete"

Transport Elcyklar
Miljöpartiet vill se hållbarhetsmärkning för elcyklar: "Ska kunna veta att det inte varit barnarbete"

Foto: Claudio Bresciani / TT & Istockphoto.com

Tobias Blixt

Reporter

Uttalar sig efter Breakits granskning.

Breakit kunde idag avslöja att svenska elcyklar kan innehålla så kallade blodsbatterier, alltså batterier som tas fram med hjälp av barnarbetare i Kongo-Kinshasa. Vår granskning visade nämligen att flera av Sveriges tillverkare av elcyklar inte vet var batterierna i deras cyklar kommer ifrån.

Eller hur kobolten i batterierna bryts.

Förra året såldes kring 100.000 elcyklar i Sverige och hundratals miljoner kronor betalades ut från staten i bidrag. Ett av de politiska partierna som drev frågan om subventionerna hårt var miljöpartiet.

Partiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog uttalar sig om problemet i Rapport i SVT under måndagskvällen. Där säger hon att de hoppas på att en hållbarhetsmärkning kommer att införas.

“En hållbarhetsmärkning skulle kunna hjälpa mindre företag. Att de får en tredje part som hjälper till och står som garant för att en produkt håller en viss standard. Så att man kan lita på att när man köper från en underleverantör som garanterar att det inte varit något barnarbete, att det verkligen är så”, säger hon till SVT och fortsätter;

“Därför har regeringen tagit initiativ så att svenska myndigheter tittar på om de kan bidra till en hållbarhetsmärkning.”

Läs hela Breakits granskning här.

Det är oftast omöjligt att se vilka battericeller som finns i ett elcykelbatteri. Breakit bestämde sig för därför för att bryta upp batterier för att själva ta reda på vad de innehöll. Här kan du se hur vi gick tillväga.

Läs fler artiklar
LÄS MER