Sök

Annonssamarbete med Visma Spcs

Nu smäller det – här är expertens bästa deklarationstips

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Bråttom? Absolut. Men inte för sent att tjäna pengar.

Företagare? Deklarationen närmar sig. Driver du enskild firma ska du skicka in deklarationen till Skatteverket senast 2 maj. Har du aktiebolag och har ett räkenskapsår som följer kalenderåret? Då gäller 1 juli om du kör old school med papper, pärmar och miniräknare. Men du sköter säkert redan bokföring och deklaration digitalt och har därmed ännu en månad på dig, till 1 augusti.

Visma Spcs skatteexpert Jan-Erik W Persson har lång erfarenhet av att hjälpa företagare att få koll på snåriga skatteregler. Om han få ge ett tips inför årets deklaration lyder det så här:

“Undvik att deklarera inkomster som ger de högsta marginalskatterna på 65-70 procent och som oftast inte ger några sociala förmåner alls. Och det kan en företagare nästan alltid undvika med god planering”, säger Jan-Erik W Persson och fortsätter:

“Med hjälp av moderna bokföringsprogram kan du förbereda dig inför deklarationen och istället lägga tiden på att göra avdrag och annat som förbättrar ditt företags ekonomi”.

Fler deklarationstips från experten? Klicka här!

Här kommer ytterligare saker att tänka på för dig som deklarerar enskild firma eller aktiebolag:

Tips för dig som driver enskild firma

Har du bytt till en karensdag i sjukförsäkringen?
Sedan något år tillbaka kan du som företagare själv välja hur många karensdagar du vill ha. 1, 14, 60 eller 90. Gör du inget aktivt val blir karenstiden automatiskt sju dagar. Här är rekommendationen att genast byta till en dag, det kan spara dig stora summor i händelse av en längre tids sjukdom.

Har du inte redan bytt till en karensdag är det hög tid att göra det hos Försäkringskassan.

Har du inte redan bytt till en karensdag är det hög tid att göra det hos Försäkringskassan. Uppsidan gör det självklart: byter du från sju karensdagar till en ökar dina kostnader med maximalt 400-500 kronor om året – pengar du tjänar in i ersättning på en enda sjukdag under ett år.  

Modern bokföring och deklaration för 199 kr i månaden – läs mer här

Förlust i firman? Gör så här!
Gick din firma med förlust i fjol? Är firman yngre än fem år? Om du haft inkomster av tjänst från arbete eller pension kan du hantera förlusten på två sätt i årets deklaration:

1. För förluster upp till 100 000 kronor kan du minska skatten på tjänsteinkomsten genom att göra ett allmänt avdrag. Ha koll på att avdraget verkligen gör att skatten minskas. Har du ett modernt bokföringsprogram är det enkelt att ta reda på.

2. Har du tålamod finns det ett sätt som kan ge en lite högre skatteminskning än ovanstående: spara underskottet i firman till ett senare år och dra av det mot ett framtida överskott.

Tips för dig som har ett aktiebolag

Förbered för extra utdelning – och håll koll på ekonominyheterna
Minns du förra regeringens planer på höjda skatter och försämrade regler för ägare av fåmansföretag? Den nya regeringen har börjat antyda att planerna kan bli verklighet igen. I så fall kan vi från 2020 räkna med att skattesatsen på utdelningar höjs samt att utdelningsutrymmet minskas.

Därför är det läge att redan nu förbereda för att göra största möjliga utdelning från företaget där beskattningen blir enbart 20 procent i utdelningsskatt, enligt de så kallade 3-12-reglerna som alltså kan komma att ändras.

Tips för både enskilda firmor och aktiebolag

Fortfarande tid att byta till årsmoms
För företag som normalt omsätter maximalt 1 miljon kronor om året är årsmoms det bästa och mest fördelaktiga sättet att redovisa momsen på. Kredittiden blir avsevärt längre än om ditt företag redovisar momsen kvartals- eller månadsvis. Och eftersom den årsvis beräknade momsen inte ingår i F-skatten varje månad – utan redovisas och betalas en gång om året – minskar den administrativa bördan.

Du hinner fortfarande byta till årsmoms för 2019, antingen genom att skriva till Skatteverket eller anmäla det digitalt via tjänsten www.verksamt.se.

Undvik de klassiska misstagen – håll alltid koll på momsen!
Vi har redan pratat om att byta från kvartalsmoms till årsmoms. Men vi kan inte nog understryka hur viktigt det är att du som företagare genomgående håller koll på dina momsredovisningar. Redovisar du fel moms, eller kommer in med den för sent, kan det bli väldigt kostsamt.

Ett klassiskt misstag är företagare som momsregistrerat sig men – felaktigt! – inte deklarerar momsen eftersom verksamheten inte har kommit igång än. Är du registrerad måste du deklarera momsen, även om du får fylla i en nolla på blanketten.

Såja. Det var allt för den här gången. Vill du läsa fler tips från Jan-Erik – klicka här! Nästa vecka berättar vi hur du deklarerar företaget på under en timme! En timme? En timme!

Deklarera företag 2019 – här är allt du behöver veta!

Läs mer