Sök

Jakten efter svaret på den svåra frågan – vem äger egentligen din lägenhet?

KapitaletBostad

Foto: TT/Istockphoto

Breakit

Breakit

Vem äger din lägenhet? Frågan kanske låter dum, men i ett Sverige med en av världens högsta skuldkvoter är svaret långt ifrån självklart.

Det här är en text som publiceras i samarbete med podcasten Kapitalet. Hela podden hör du här. 

Först, det tråkiga: Sverige är ett av världens mest belånade länder. Förra året räknade Riksbanken med att hushållens skulder i relation till deras disponibla inkomster är mer än 185 procent. 80 procent av det här är bolånet.

Kort sagt – bankerna äger väldigt många bostäder i det här landet.

Jag själv, alltså Gunnar på podden Kapitalet, är inget undantag. Av de nästan tre miljonerna jag köpte min grovt övervärderade funkistvåa i en av Stockholms söderförorter, lånade jag två.

Svaret på frågan “vem äger min lägenhet?” är snarare Svenska Handelsbanken, än namnet på min dörr.

Men så funkar det inte riktigt heller. Handelsbanken sitter inte och trycker på mitt lån. Carina Åkerström, vd på banken, har inte ramat in mitt skuldebrev och satt upp det på kontoret på Blasieholmen. Hon har sålt det.

Rent praktiskt har de paketerat det med tusentals andra lån och emitterat en obligation som någon, förmodligen ett tyskt pensionsbolag eller en kinesisk stålarbetarfond har köpt. Frågan är ju bara vilket tyskt pensionsbolag som har köpt obligationen, det vill säga min lägenhet.

När jag frågar mitt lokala bankkontor möts jag av ett “Oj!”, och när frågan till slut hamnar hos en presstalesperson blir svaret att det är omöjligt att svara på vilken obligation mitt lån ligger i.

Det låter orimligt. Ska det verkligen inte gå att svara på vem som äger min lägenhet? Hur kan de säga så?

“Det säger de för att ditt lån inte utgör säkerhet till en specifik obligation”, säger Therese Mårtensson, kanslichef för Association of Swedish Covered Bond issuers, intresseorganisationen för de institutioner som ger ut säkerställda obligationer, och en av mycket få personer som vill prata om min lägenhet.

Istället, förklarar Therese Mårtensson, är mitt lån en del av en säkerhetsmassa, en pool fylld med lån som utgör säkerhet för alla Handelsbankens åtta emitterade obligationer.

Men inte ens detta är säkert.

Poolen matchas om – lånen byts ut – så ofta det behövs, och kanske är det inte ens så att mitt lån är säkerhet för bankens obligationer just nu.

“Det är inte säkert att ditt lån ligger som en tillgång i säkerhetsmassan idag, men även om det inte gör det idag, så kan det komma att göra det längre fram”, säger Therese Mårtensson.

Med andra ord: Det är omöjligt att veta om banken använder sig av mitt lån som säkerhet, men de kan när som helst börja göra det, utan att säga något till mig. Jakten på en ägare till min lägenhet är således relativt tröstlös, men det finns ändå ett ljus i mörkret: Både AP-fonderna, och det pensionsbolag som förvaltar mina pengar har ägande i Handelsbankens obligationer.

Jag har alltså ett litet ägande i en fond som äger en liten del av en av de obligationer som kanske använder mitt bolån som säkerhet, antingen idag, eller imorgon. Kanske äger jag alltså mer av min egen lägenhet än jag vågat hoppas på.

Det här är en text som publiceras i samarbete med podcasten Kapitalet. Hela podden hör du här. 

Läs mer