Sök

VIDEO: Här avslöjas lögnen från det svenska elcykelmärket

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Lifebike lovar märkesceller – från LG och Samsung.
Men när Breakit bryter upp deras batteri avslöjas sanningen.

Obs! Testa INTE att öppna ett batteri på egen hand. Att öppna upp ett elcykelbatteri kan vara livsfarligt. Batterierna kan, om man hanterar dem på fel sätt, börja brinna kraftigt.

I flera månader har Breakit, tillsammans med över hundra elcykelägare försökt ta reda på vad som finns i de svenska elcyklarna. Kan man vara säker på att ens cykel drivs av batterier fria från barnarbete?

I branschen hänvisar man i stort sett unisont till de så kallade märkescellerna. Välkända tillverkare som Samsung och LG, som spårar sina råvaror, ska garantera rena leverantörsled.

Samtidigt vittnar flera källor om att en hel del av svenska elcyklarna innehåller namnlösa batterier från Kina, där risken finns att kobolt bruten av barnarbetare i Kongo-Kinshasa används.

Men för kunderna är det omöjligt att veta, eftersom själva battericellerna sitter dolda. Bara sju av de 15 största tillverkarna har velat berätta vilka varianter de använder.

Det svenska elcykelmärket Lifebike har vid flera tillfällen uppgett att man enbart har märkesceller från Samsung och LG i sina elcyklar. Samtidigt har Breakit, via vår slutna Facebook-grupp Batterikollen, fått tips om att det inte stämmer.

Vi bestämde oss för att köpa ett av deras batterier. Här är filmen som visar när vi skär upp det – och hittar något helt annat än vad Lifebike lovar.

Obs! Testa INTE att öppna ett batteri på egen hand. Att öppna upp ett elcykelbatteri kan vara livsfarligt. Batterierna kan, om man hanterar dem på fel sätt, börja brinna kraftigt.

Lifebike uppger, efter att ha undersökt saken med sin leverantör, att en mindre del av deras elcyklar fått batterier från kinesiska K-tech.

Man lovar dock att alla elcyklar framöver ska ha märkesceller.

"I alla versioner framåt kommer vi att ha Samsung och LG", säger Peter Klangsell, en av ägarna till bolaget bakom Lifebike.

LÄS HELA REPORTAGET HÄR

 

Läs mer