Sök

ABG Sundal Collier går in Kameo – blir största externa ägare

KameoABG Sundal Collierfintech

Jonas Ström, ABG Sundal Collier och Sebastian Harung, Kameo. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Stora förutsättningar att fortsätta växa."

Det svensk-norska lånebolaget har byggt en plattform där man erbjuder privatpersoner att gå ihop och finansiera lån till små- och medelstora bolag. Som betalning får investerarna ränta på pengarna, i genomsnitt har avkastningen varit 9,8 procent, enligt bolaget.

Nu vill Kameo ta nästa steg med investmentbanken ABG Sundal Collier som ny delägare och strategisk partner.

“Den här marknaden har stora förutsättningar att fortsätta växa,” säger Jonas Ström, Sverigechef och tillträdande vd på ABG Sundal Collier.

Hur mycket pengar som investeringen ligger på har parterna valt att inte kommunicera men det står klart att investmentbanken blir största externa ägare. Bolaget har även möjlighet att öka innehavet senare.

“Det är jätteroligt för oss att få en av de allra bästa i branschen som aktiv delägare,” säger Sebastian Harung, vd och grundare på Kameo.

I dagsläget har Kameo förmedlat lån på 300 miljoner kronor till 134 projekt, snittlånen ligger alltså på strax över 2 miljoner kronor.

“Nu vill vi öka både storleken på lånen och antalet,” säger Sebastian Harung.

“Tillväxten i Sverige kommer att vara vår första prioritet.”

Förra året omsatte Kameo 3 miljoner och gjorde en förlust på 10 miljoner. Planen är att bolaget ska gå med vinst under 2020.

Bolaget grundades 2014 av norrmannen Sebastian Harung och och Avanza-veteranerna Bjørn Braathen och Urban Stärner, som även var med och grundade Nordnet.

Kameo finns i dag i Sverige, Danmark och Norge.

 

Läs mer