Bonnier vägrar släppa nya boktitlar till Storytel

Storytel Streaming
Bonnier vägrar släppa nya boktitlar till Storytel

Sara Börsvik, operativ chef Bonnierförlagen och Jonas Tellander, vd på Storytel. Foto: Stefan Lundell/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

"De vill ha en gräddfil".

Ljudboksbolaget Storytel och Bonnierförlagen kommer inte överens om ersättningsnivåerna.

Det rapporterar Svensk Bokhandel.

Den uteblivna överenskommelsen innebär att Storytel bland annat inte kommer att kunna erbjuda Camilla Läckbergs senaste titel.

Bonnier äger Bookbeat som är en konkurrent till Storytel.

"Just nu är vi på Bonnierförlagen inte överens med Storytel om vare sig ersättningsnivåer framåt eller hur vi ska arbeta tillsammans med våra titlar. Att återförsäljaren arbetar aktivt med våra böcker är en förutsättning för samarbete och i dagsläget gör Storytel inte detta. Därför släpper vi inte nya titlar till dem tills vidare" säger Bonnierförlagens operativa chef Sara Börsvik.

Dan Panas, kommunikations- och pr-chef på Storytel, kontrar:

"Det Bonnier just nu kräver är att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning på Bonniers nya titlar. Lite förenklat kan man säga att de vill ha en gräddfil och att Storytel och våra kunder och övriga förlag ska ta notan", säger han.

I höstas läckte avtalet mellan Storytel och Bonnier ut. Svensk Bokhandel avslöjade då att Bonnier fått en specialdeal som innebar att Bonnier fick mer än dubbelt så mycket per lyssnad ljudbok jämfört med vad andra förlag fick. Avtalet väckte ont blod bland de andra bokförlagen. I en intervju med Breakit kommenterade Storytels vd och grundare Jonas Tellander bråket så här:

“Jag förstår att folk är upprörda men egentligen är det inte konstigare än att alla förlag har olika avtal med sina författare. Men det är klart att man är upprörda, alla vill ha bästa dealen oavsett om det är en TV du ska köpa eller ett avtal som ska tecknas”.

Nu har alltså förhandlingarna mellan Bonnier och Storytel havererat. Det är oklart vilka krav som motparterna ställer på varandra men en kvalificerad gissning är att Storytel vill anpassa avtalet till de nivåer som Bonniers konkurrenter har idag.

Läs fler artiklar
LÄS MER