Sök

Låtskrivarnas arga brev till Spotify: "Ni har utnyttjat oss"

SpotifyMusik

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Världsstjärnan Ludwig Göransson, och ett hundratal andra låtskrivare, har skickat ett upprört brev till Daniel Ek.

För en dryg månad sen överklagade Spotify, tillsammans med Amazon, Google och Pandora, ett beslut i en amerikansk domstol som skulle ge låtskrivare kraftigt höjd ersättning.

Den svenska streamingjättens överklagande har väckt starka känslor bland musikskapare, skriver Billboard. I ett öppet brev adresserat direkt till Spotifys vd Daniel Ek skriver nu över hundra låtskrivare att de är "sårade och besvikna" över Spotifys agerande.

Bland de som har skrivit under brevet finns svenske Ludwig Göransson, som bland annat fått en Oscar för musiken till succéfilmen Black Panther.

I brevet skriver gruppen att de är medvetna om att Spotify inte är det enda av streamingbolagen som har överklagat beslutet men:

"Ni är de enda som har fått oss att känna att vi tillsammans bygger en modern musikindustri."

Flera av de hundratal som har skrivit under brevet har tidigare fått Spotifys 'Secret Genius Award' – ett pris som musikjätten instiftade för att lyfta fram doldisar inom musikindustrin.

"Nu ser vi det riktiga skälet till att ni sträckte ut en hand till låtskrivare. Ni har utnyttjat oss och försökt att splittra oss men vi står enade," skriver de i brevet.

"Vår kamp är för alla låtskrivare, de som kämpar för att bygga sin karriär, de i medelklassen och de fåtal som har uppnått er 'Secret Genius level'"

"Gör det rätta och dra tillbaka er överklagan"

Läs mer