Drömbonus för Per Brilioth – cashar in 138 miljoner kronor (!)

AvitoVostok New Venturesriskkapital

Per Brilioth Foto: TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Per Brilioth belönas rejält efter försäljningen av techbolaget Avito.

Styrelsen i riskkapitalbolaget Vostok New Ventures har beslutat sig för att dela ut 15 miljoner dollar – motsvarande cirka 138 miljoner kronor – i särskild bonus till vd:n Per Brilioth. Bakgrunden är försäljningen av det svensk-ryska techbolaget Avito under januari. Det uppger företaget i ett pressmeddelande. 

Hälften av bonusen utgår kontant och hälften i form av depåbevis i Vostok New Ventures. Aktiedelen måste Vostok New Ventures-chefen behålla i tre år. 

”Per Brilioth har ansvarat för VNV:s investering i Avito, från att ursprungligen ha förordat den och under många år skickligt förvaltat innehavet i vår portfölj till att med brilliant timing sälja till Naspers", kommenterar styrelseordföranden i Vostok New Ventures, Lars O Grönstedt.

Investeringen i Avito gav hela 34 gånger pengarna för aktieägarna i Vostok New Ventures.

"Med anledning av det enastående värde som skapats för Vostok New Ventures och dess aktieägare har Styrelsen beslutat att tilldela denna särskilda bonus. Vostok New Ventures verkar i en internationell riskkapitalmiljö och behöver konkurrera för talang inom denna sektor", kommenterar ordförande i ersättningsutskottet i Vostok New Ventures, Lars O Grönstedt.

Investeringen i Avito resulterade i en genomsnittlig årsavkastning om cirka 37 procent under en elvaårsperiod. Nettoavkastningen var motsvarande 5,3 miljarder kronor, utdelning inkluderat.

Avito, som kan beskrivas som ett ryskt Blocket, blev en succé för alla inblandade. Grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert är idag båda miljardärer.

Per Brilioth är vid sidan av engagemanget i Vostok New Ventures flitig investerare på den svenska techscenen, bland annat via riskkapitalbolaget Back in Black, som är knutet till Lundin-familjen. 

Per Brilioth kommenterar sin bonus här.

Läs mer