Svenska succébolaget Neo4j i samarbete med Google

Neo4J

Emil Eifrem, grundare och vd på Neo4j. Foto: Press/TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

"Neo4j hade inte kunnat hitta en bättre partner för att erbjuda grafdatabas som service," skriver grundaren.

Svenska Emil Eifrems succébolag Neo4j (tidigare Neo Technology) är något av en doldis här hemma i Sverige. Men bolagets tjänst för grafdatabaser har varit involverad i allt från avslöjandet av Panama Papers till att spara miljoner dollar åt Nasa.

När de lanserade sin databas som skulle göra det lättare att hitta mönster mellan olika punkter var det inga andra som gjorde samma sak – nu har det techjättarna tätt i nacken. Men nu får de istället en techjätte som samarbetspartner i stället.

Idag offentliggjorde man nämligen att man har inlett ett samarbetsavtal med Google och bolagets grafdatabas kommer att bli tillgänglig via jättens globala molnplattform Cloud.

"Google Cloud har visat stor respekt för Neo4j:s rötter inom open source-communityn, och för vår roll som pionjärer inom grafdatabassektorn", skriver Neo4j:s grundra och vd Emil Eifrem i ett pressmeddelande.

"Genom vårt partnerskap vill vi erbjuda en klassledande lösning med en grafdatabas i ett nära integrerat molnerbjudande." 

Så sent som i höstas tog Neo4j in 80 miljoner dollar i en kapitalrunda. Bland investerarna fanns One Peak Partners och Morgan Stanley, men även Creandum och Ola Rolléns Greenbridge.

Neo4j har även planer på en börsnotering, enligt planen kan det komma någon gång under 2020.

Läs mer