Sök

Har vi tröttnat på appar? Tillväxten ligger på noll – och de gamla apparna dominerar

AppleMobilt

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Få vill ha nya appar – men en kategori sticker ut.

Kundernas aptit på nya mobilappar kan vara på väg att avta. Det visar en analys som riskkapitalisten Eric Feng gjort baserat på statistik från tjänsten App Annie, enligt 9to5mac.

Två faktorer talar för att suget efter nya appar har börjat minska. Den ena är att det antal nedladdningar som krävs för att ta en plats på topp 30-listan över världens mest hämtade mobilappar har legat i stort sett konstant de senaste fem åren. Antalet nedladdningar av de mest framgångsrika apparna visar alltså ingen tillväxt.

Den andra är att de mest populära mobilapparna blir allt äldre: snittåldern på topp 30-listans appar var för fem år sedan 625 dagar, men har i dag stigit till 1.853 dagar. Det innebär att en genomsnittlig app på topplistan numera är över fem år gammal.

"Så medan användarna som kollektiv laddar ned samma antal populära topp 30-appar, väljer de att hämta mer etablerade och mogna appar, snarare än färska, nylanserade appar som de valde 2014", säger Eric Feng.

Eric Feng gjorde sin analys utifrån Apples App Store, men den är giltig även för Google Play Store. Snittåldern för en topp 30-app i denna nätbutik har ökat från 18 månader år 2014 sedan till nästan fyra år i dag.

Ett undantag från trenden mot allt äldre appar gäller spelområdet, där 85 procent av spelen på topplistan är mindre än två år gamla.

Läs mer