Linda Höglund blir ny partner på Luminar Ventures

Luminar Ventures riskkapital
Linda Höglund blir ny partner på Luminar Ventures

Tobias Blixt

Reporter

Samtidigt som fonden växer i storlek.

Det har gått lite drygt ett år sedan Magnus Bergman och Jacob Key lanserade Luminar Ventures första fond. Planen var att investera i bolag i ett tidigt skede, med investeringar i storleksordningen 10-15 miljoner.

Fondens storlek sades vara cirka en halv miljard kronor.

Nu meddelar bolaget att fonden har plockat in ytterligare kapital, något som tar fonden till en storlek på runt 60 miljoner dollar, närmare 600 miljoner kronor.

Utöver det nya kapitalet välkomnar de två grundarna också Linda Höglund som bolagets tredje general partner. Hon har ett långt CV med toppositioner från flera tillväxtresor och företag som sträcker sig över exempelvis DICE, Electronic Arts, Klarna och den sydostasiatiska taxitjänsten Grab, ett bolag som under 2018 tog in flera miljarder dollar i nytt kapital – med ett mål om att ta in några till.

På Klarna arbetade hon exempelvis som finanschef.

Hon var också en del av Luminar Ventures redan innan lanseringen av fonden i januari förra året.

"Jag fick frågan om Luminar och tyckte att det lät väldigt roligt. Dels att komma in i den nordiska och svenska startup-scenen, dels att få jobba nära entreprenörerna och hjälpa dem bli framgångsrika", säger Linda Höglund.

"Att nu bli partner känns som ett naturligt men också väldigt roligt steg."

Hennes fokus kommer främst att ligga på fintech, men hon tittar också på logistikbranschen, greentech och konsumentinriktade lösningar.

"Jag tycker att det är väldigt spännande att det finns så många bra idéer och många bra team just nu. Vi träffar många intressanta bolag och team som har kommit en bit på vägen, det är bra utbud", säger hon.

Luminar Ventures medgrundare Magnus Bergman skräder inte med orden när han välkomnar kollegan till hennes nya position.

"Linda har unika talanger som kombinerar sitt långsiktiga strategiska tänkande med en exceptionellt effektiv hand på verkställande. Hon är också en bra ledare som täcker ett mycket brett spektrum och vi är mycket glada att hon nu går upp som full partner ", säger Magnus Bergman i ett pressmeddelande.

Luminar Ventures har investeringar i totalt 5 bolag med sin fond enligt hemsidan, där riskkapitalet har gått till Albacross, Insurello, Heja, &frankly och Mindler. Planen har varit att investera i ett 30-tal unga svenska teknikbolag de närmsta fem åren.

Läs fler artiklar
LÄS MER