Shoppingklubben Sportlala tar in kapital till billigare träningskläder

SportlalaGöteborgSport

Till höger: Grundarna Viktor Sellman och Johan Jorstadius samt Magnus Myhrborg. Foto: Press

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den nylanserade e-handelssajten får in 6 miljoner i riskkapital och medieutrymme från bland andra Aggregate Media och Chalmers Ventures.

Tjänsten är en shoppingklubb för sportartiklar på nätet. I praktiken innebär det att kunderna måste bli medlemmar och logga in för att kunna handla på sajten.

Sportlalas modell bygger på att andra sporthandlare kan lägga upp prylar på sajten som de har svårt att få sålt själva. Varorna läggs också upp till halva priset jämfört med vad de kostar i butik.

På så sätt påminner Sportlalas modell om fyndsajten Fyndiq - men bolagets vd Viktor Sellman tycker inte de två företagen kan jämföras rakt av.

“För det första så riktar vi oss mot högkvalitetsprodukter inom sport. För det andra så handlar vår affärsmodell mer om vår teknik för att lägga upp produktdata”, säger han.

Bolaget har utvecklat ett system som automatiserar processen med att lägga upp produktdata på sajten. Det gör enligt Viktor Sellman att Sportlala kan få upp produkter på sajten mycket snabbare och ha kortare kampanjer.

I nästa steg beställer bolaget hem de varor som redan har beställts på sajten och skickar ut dem till kunderna.

“Vi packar bara om grejerna hos oss eftersom vi bara tar in det antal varor som har beställts. Eftersom vi aldrig riskerar att inte sälja allt kan vi sänka priset rejält. Den enda risken vi tar är egentligen returer, eftersom vi äger själva produkten och hanterar köpet”, säger Viktor Sellman.

Han säger att så mycket som hälften av arbetsstyrkan hos andra e-handlare kan gå till att knappa in produktinformation manuellt. På längre sikt kan det därför bli aktuellt för bolaget att sälja licenser på sitt it-system till e-handlare inom andra varugrupper.

Men först ska Sportlala expandera sin egen kärnverksamhet.

“Pengarna vi har tagit in blir i stort sett rent expansionskapital. I början på nästa år kommer vi att satsa på Danmark först och sedan Norge och Finland”, säger han.

Det Göteborgs-baserade e-handelsbolaget tar nu in totalt 6 miljoner i finansering.

I rundan deltar det norska riskkapitalbolaget Milla Invest, Chalmers Ventures, som har kopplingar till universitet med samma namn, samt riskkapitalbolaget Aggregate Media. Det sistnämnda byter medieutrymme mot aktier i Sportlala.

Läs mer