Sök

Beräkningar: Så mycket omsätter Amazon i Sverige

Amazone-handel

Bilden är ett montage. Jeff Bezos, Amazons grundare. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Amazon är ingen gigant i Sverige.

Amazon tjänar fruktansvärt mycket pengar på sin verksamhet världen över.

Under 2018 omsatte den amerikanska jätten över 2 biljoner svenska kronor totalt, där e-handeln stod för totalt 123.000 miljoner dollar, eller cirka 1 biljon kronor. I den summan ingår även svenska kunder, som beställer produkter från exempelvis Storbritannien och Tyskland.

Hur mycket Amazons e-handel omsätter i Sverige vet däremot ingen med säkerhet. Detta eftersom att bolaget inte har någon officiell e-handelsverksamhet i Sverige, och de svenska försäljningssiffrorna inte är offentliga.

Men enligt branschsajten  ehandel.se:s beräkningar, som utgår från bolagets momsinbetalningar i Sverige, bör försäljningen ha landat på cirka 170-200 miljoner kronor under 2018.

Export till Sverige utgör alltså inte någon större del av Amazons omsättning. 

Det innebär även att försäljningen bara ökade marginellt under året.

Osäkra siffror

Att med säkerhet räkna fram en omsättning utifrån momssiffror är däremot inte helt lätt. Eftersom att vi betalar olika hög procent moms på olika produkter – på böcker är det exempelvis endast 6 procent moms – går det inte att veta exakt hur stor försäljning det rör sig om.

Enligt Ehandel.se skulle omsättningen kunna hamna mellan 143,5 och 598 miljoner kronor under 2018, beroende på hur stor andel av försäljningen som består av just böcker. 

Amazon erbjuder, som bekant, alla möjliga typer av produkter idag.

Sajten skriver dock att en omsättning på cirka 170 miljoner alltjämt är det mest troliga, med en bokförsäljning på cirka 20 procent.

Handel på den amerikanska sajten ingår inte i de redovisade siffrorna, vilket skulle kunna öka omsättningssiffran något.

Läs mer