Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Amazon Web Services satsar på vindkraft i Sverige

En av flera satsningar på förnyelsebar energi.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Amazon har ett mål om att Amazon Web Services ska drivas helt av förnyelsebar energi. Därför sluter Amazon nu ett avtal som innebär att deras svenska datacenter kommer att drivas med helt förnybar energi från en vindkraftspark i värmländska Bäckhammar, det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

"Vart och ett av dessa projekt tar oss närmare vårt långsiktiga åtagande att använda 100 procent förnybar energi för att driva vår globala AWS-infrastruktur", säger Peter DeSantis, vice vd för global infrastruktur och kundsupport på Amazon Web Services.

Vindkraftsparken byggs av KGAL Group och ska enligt plan vara i drift under slutet av 2020. I samband med att parkerna tas i drift kommer även Amazons tre datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm att drivas helt av förnybar energi.

"Sverige har länge varit känt för ambitiösa förnybara energimål och den nya vindkraftparken visar både vårt lands ledarskap och AWS:s engagemang för förnybar energi. Det här är ett viktigt steg i Sveriges förnybara energiproduktion som vi arbetar mot vårt mål om 100 procent förnybar energi år 2040”, säger Anders Ygeman, Sveriges energi- och digitaliseringsminister i pressmeddelandet.

Amazon presenterar också åtaganden att köpa förnybar energi från vindkraft på Irland och i USA. Dessutom försågs AWS med över 50 procent förnybar energi under 2018 enligt pressmeddelandet.

Läs mer