Mobiltelefonmarknaden spås växa – nästa år

Hårdvara Mobilt
Mobiltelefonmarknaden spås växa – nästa år

Direkt / Breakit

Men i år kommer det att säljas färre mobiler.

Den globala mobiltelefonmarknaden väntas minska under 2019, mätt i antal enheter, men kan återgå till att visa tillväxt under 2020.

Den bedömningen gör undersökningsföretaget Gartner, enligt ett pressmeddelande.

Under 2019 räknar Gartner med att 1,8 miljarder mobiltelefoner säljs, vilket motsvarar en nedgång med 0,5 procent jämfört med försäljningsvolymen under 2018.

"Användare har nått en tröskel för ny teknologi och nya applikationer, vilket innebär att om inte nya modeller erbjuder avsevärt förnyade funktioner, effektiviseringar eller upplevelser, varken vill eller behöver användarna uppgradera", kommenterar Gartners analytiker Roberta Cozza enligt pressmeddelandet, och fortsätter:

"Som ett resultat av detta, räknar vi med att högprissegmentet av mobiltelefonmarknaden kommer att fortsätta att visa en nedgång på mogna marknader under 2019."

Mobiltelefonmarknaden väntas dock återgå till att växa under 2020, då antalet sålda mobiltelefoner spås öka med 1,2 procent.

En trend på mobiltelefonmarknaden som Gartner tar upp är att allt fler lanserar vikbara smartphones. Detta segment väntas växa och stå för omkring 5 procent av telefonerna i högprissegmentet år 2023, motsvarande 30 miljoner sålda enheter.

Pc-marknaden ser ut att under 2019 bli i stort sett oförändrad, för det åttonde året i rad. Det totala antalet pc-leveranser, där det i Gartners sammanställning handlar om traditionella pc:s och så kallade ultramobiler, väntas gå ned 0,6 procent i år jämfört med i fjol.

Läs fler artiklar
LÄS MER