Svensk startup tar in såddrunda för att ge Polen lägre ränta

Lendo Akredo
Svensk startup tar in såddrunda för att ge Polen lägre ränta

FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Svenska investerare backar upp Alexander Widells polska Lendo-klon Akredo med 5,5 miljoner kronor.

Redan 2012 började de tre studentkompisarna från Lund, Alexander Widell, Fredrik Mårtensson och Peter Hogren, att skissa på göra en kopia av den framgångsrika lånesajten Lendo. Men redan då började konkurrensen hårdna på den svenska marknaden.

I stället fick de upp ögonen för Polen.

Där fanns inga liknande lånesajter trots att marknaden som helhet var klart större än den svenska.

”Problemet var att det inte gick att använda samma kreditprövning flera gånger när man tog in låneofferter från bankerna. Det tog flera år för oss att få till ett avtal som löste den frågan”, säger Alexander Widell.

Under 2014 lyckades de tre entreprenörerna sluta ett avtal med Polens motsvarighet till Upplysningscentralen, BIK, och därmed var allt klart för en lansering.

”Jag vill inte släppa några hårda siffror i dagsläget men vi har fått bra fart på verksamheten under våren och vi har idag avtal med flera av landets största banker, bland annat Deutsche Bank och Raiffeisen Polbank”, säger Alexander Widell.

I Warszawa jobbar nu fem personer med verksamheten, där kärnan är en digital låneplattform med varumärket Akredo.

Nu växlar bolaget upp tempot genom att ta in riskkapital från ett antal svenska finansprofiler. Totalt går investerarna in med 5,5 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att marknadsföra tjänsten.

”Det är namnkunniga personer på den svenska finansmarknaden som går in med kapital men just nu vill vi inte släppa namnen på vilka de är. Vi sökte kapital både i Polen och Sverige men det fanns en bättre förståelse för den här typen av tjänster här i Sverige”, säger Alexander Widell.

Läs fler artiklar
LÄS MER