Sök

Bausparkasse kommer till Sverige – tyska banker vill hjälpa svenskar med bolån

fintechBolånBausparkasse

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Tyska nischbanker vill etablera sig i Sverige med ett statligt subventionerat bosparande liknande det man har på hemmaplan (Bausparkasse).

Bausparkasse riktar sig mot låg- och medelinkomsttagare. Det erbjuder ett förutbestämt månadssparande i ett antal år och därefter får spararen låna lika mycket som sparats ihop. Lånet tar man under en förutbestämd ränta och kan endast använda för egna boendet.

"Vi har i Sverige två problem just nu, på ena sidan måste vi dra ner hushållsskuldsättningen och för det andra måste vi få in unga i ägarmarknaden och båda kan vi åstadkomma med detta", säger Frank Kasch, som är finansiell rådgivare i Tyskland och arbetar med nischbankerna, till Sveriges Radio.

Det tyska förslaget möts med en positiv respons av finansmarknadsminister Per Bolund som överlag uppskattar det tyska intresset.

”Vi välkomnar ju såklart konkurrens och att det finns många olika aktörer som är verksamma med olika inriktningar, det tyska systemet bygger just på att man har en skattesubvention och det måste vi ju i såna fall få på plats först innan hela systemet kan fungera”, säger Per Bolund.

Läs mer