Avdragen du ska komma ihåg – och de du INTE får göra

Avdragen du ska komma ihåg – och de du INTE får göra

Snart är det dags! Har du enskilt företag ska deklarationen in 2 maj. Driver du aktiebolag är det normalt 1 juli som gäller.

Får man dra av mobilen, konferensen – och sportbilen? Här får du svaren inför deklarationen på vad som är avdragsgillt och inte.

Då är det den tiden på året igen. Företaget ska deklareras. Fram med pärmarna, miniräknaren, två termosar kaffe och en portion tålamod. Om du fortfarande pappersdeklarerar kan det ta lång tid, framför allt om du också vill hinna med att göra alla smarta avdrag som kan spara pengar åt företaget. Pengar som du kan investera i annat.

Men idag behöver du inte lägga massa tid på din deklaration. Du behöver inte ens vara på kontoret för att deklarera. Med ett digitalt och modernt bokföringsprogram blir deklarationsunderlaget per automatik bara några knapptryckningar från att skickas in till Skatteverket. Därmed får du mer tid för att göra dina avdrag.

Modern bokföring och deklaration för 199 kronor i månaden – läs mer här!

För det finns många kostnader som du som företagare kan göra avdrag för. Här är några exempel på avdrag du verkligen inte får bomma, något du kanske inte känner till och några du bör undvika:

1. Dator, programvara, mobiltelefon och abonnemang
Är det här något du köpt in till företaget?

Precis. Då kan vi börja här.

Har du köpt en dator kan du dra av hela beloppet, såvida inte värdet överstiger ett halvt prisbasbelopp. Annars kan du göra avdrag genom regelbundna avskrivningar. Enkla, standardiserade datorprogram är också avdragsgilla. Är programvaran tillverkad speciellt för ditt företag beviljas avdrag om kostnaden kan sättas upp på en avskrivningsplan och skrivas över tid.

Mobiltelefonen är också direkt avdragsgill då den normalt räknas som förbrukningsinventarie. Kostnaderna för abonnemang och samtal är avdragsgilla rörelsekostnader.

2. Företagsbil
Här finns en hel del att hämta om du driver aktiebolag. Då kan du skattefritt ta ut 18.50 kronor per mil som körts i företagets räkning. Skattefri ersättning går också att få för parkerings-, väg-, bro-, färje- och tunnelavgifter samt – håll i hatten – för trängselskatt. Vid tjänsteresor, alltså.

Har du enskild firma gäller samma avdrag men det är inte skattefritt.

Ett genreröst friskvårdsbidrag är sedan länge inte bara en konkurrensfördel för arbetsgivare som vill locka de största talangerna – det är en hygienfaktor.

3. Friskvårdsbidrag – nu även för ridning, golf, segling och utförsåkning
Ett genreröst friskvårdsbidrag är sedan länge inte bara en konkurrensfördel för arbetsgivare som vill locka de största talangerna – det är en hygienfaktor. Som arbetsgivare är friskvårdsbidraget skattefritt upp till 5 000 kronor per anställd och år – givet att alla erbjuds samma belopp och villkor. Numera omfattas även ridning, golf, segling och utförsåkning av friskvårdsbidraget. Glöm inte bort dig själv heller – som aktiebolagsägare är du också anställd.

Deklarera företag 2019 – här är allt du behöver veta!

4. Kurs och konferens
Att som enskild företagare eller aktiebolagsägare lägga tid och pengar på fortbildning är ett måste för att utveckla företaget. Du kan ansöka om avdrag för kurser eller konferenser om den specifika företagsnyttan går att styrka. Det gäller dock inte yrkesutbildningar eller helt allmänna utbildningar, såsom för körkort.

Inom EU gäller samma regler som i Sverige, men utanför kommer Skatteverket att göra en jämförelse om det går att motivera ekonomiskt.  

… och avdragen du ABSOLUT INTE kan göra

För att kunna göra avdrag för en utgift måste den vara nödvändig för att företaget ska få inkomster. Det hindrar inte en del flinka och opportunistiska företagare från att göra väldigt kreativa avdragsansökningar. Här är tre autentiska exempel på avdrag som har fått avslag av Skatteverket:

Sportbilen
En entreprenör inom bilvårdsbranschen försökte göra avdrag för en skinande ny sportbil. Skälet? Bilen skulle användas vid demonstration av bilvårdsprodukter. Skatteverket misstänkte att bilen skulle användas till annat också, och avslog.

Studieresan”
Att kurser och konferenser kan vara avdragsgilla vet vi. Här passar många på att vara kreativa i deras avdragsansökningar. En klassiker är advokaten som hävdade att en rundvandring på Nya Zeeland var en juridikkurs och därmed avdragsgill. Men Skatteverket är inga duvungar och slog fast att det rörde sig om en semesterresa. Avslag!

Flygcertifikatet
Visst, en skärgårdsdoktor skulle kunna ha giltiga skäl att göra avdrag för ett flygcertifikat. Men när en utesäljare motiverade avdrag för sitt flygcertifikat med att han skulle flyga mellan kundbesöken sade Skatteverket nej. Det var en strikt privat utgift, ansåg myndigheten.  

Det var allt för den här veckan! Nästa gång bjuder Visma Spcs skattesexpert på några vassa deklarationstips, dessutom går vi igenom några klassiska misstag många gör när de deklarerar.

Läs fler artiklar
LÄS MER