Sök

Kry slukade nyligen en app – nu köper nätläkaren en vårdcentral

KryHälsa

Foto: Johan Nilsson/TT/Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren Kry vill köpa en vårdcentral i Sörmland.

I veckan stod det klart att Kry köper upp appbolaget Hello Shim, som står bakom psykologiapparna Shim och Enjo.

Nyheterna har duggat tätt på senare tid, som när nätläkaren i februari meddelade att man flyttar till Sörmland. En region vars regler gör att Kry, och andra etablerade aktörer, kan erbjuda billigare läkarbesök och avgiftsfria besök hos sjuksköterskor.

Nu meddelar Kry nästa drag – nämligen avsikten att köpa upp en fysisk vårdcentral i Sörmland. Det handlar om Nyckeln, där Kry i dagsläget fungerar som en underleverantör.

Linda Bengtsson, presschef på Kry, beskriver Sörmland som en teknikpositiv och attraktiv region för Kry. Hon säger att uppköpet gör det möjligt att utveckla både den digitala och fysiska vården i Sörmland.

”På det här sättet kommer vi närmare regionen och kan jobba direkt med dem för att kunna erbjuda en god vård och utveckla nya vårdflöden för våra patienter”, förklarar Linda Bengtsson. 

Köpet är dock inte helt klart än.

"Vi är just nu i processen med att genomföra köpet av vårdcentralen och har en dialog med regionen kring det". 

Hur mycket Kry tänker betala för vårdcentralen är inget som kommunicerats, men de tidigare ägarna och personalen ska vara kvar i verksamheten.

Är ni ute på uppköpsturné?

”Nej, det slumpade sig så helt enkelt. Vi har valt Nyckeln bland annat för att vårt pågående samarbete fungerar väl", säger Linda Bengtsson.

Det här innebär bland annat administrativa förändringar, som att Kry själva tar över faktureringen till andra regioner när deras invånare besöker Kry på nätet.

Det här innebär kostnadsbesparingar?

”Ja, eftersom vi  kommer att gör det själva”.

Enligt Linda Bengtsson påverkar förändringarna inte den ersättning Kry får vid sina digitala patientmöten.

”Skillnaden blir att vi får ansvar för patienterna på den fysiska vårdcentralen, det har vi inte idag”.

Om köpet går igenom blir det här Krys andra fysiska vårdcentral, efter den i Lund.

Sverigechefen Livia Holm uttalade sig tidigare om Krys visioner för den fysiska vården.   

”Väldigt mycket av det som görs i fysisk vård kommer att göras digitalt de närmsta 5-10 åren. Det kommer flyttas till digital kanaler och där vill vi fortsätta driva utvecklingen", sa Livia Holm. 

Kry har tidigare ansökt om att öppna  fysiska mottagningar i fler städer, men det finns inga konkreta öppningsplaner i nuläget.

Läs mer