Sök

Colive vill lösa bostadsbristen – så ska vi kunna bo tillsammans

ColiveBostad

Katarina Liljestam Beyer och Jonas Häggqvist, grundare Colive. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Bostadsbristen är påtaglig – kan det här vara lösningen?

Att flytta hemifrån blir allt knepigare och bostadsbristen i storstäderna gör det svårare att rekrytera för techbolagen. 

Det tror Colive att de har hittat en lösning på. Istället för att vi sitter och häckar i varsin lägenhet vill de att vi istället ska dela på utrymmena i så kallade delningslägenheter. 

Nu får de in 7,6 miljoner vid en nyemission. Bakom investeringen står en grupp entreprenörer och affärsänglar med lång erfarenhet från fastighetsbranschen och Lars Rydén och Göran Garberg som ligger bakom kontorshotellet United Spaces.

Redan i maj slår de upp portarna till sin första delningslägenhet, Colive Lab, på Södermalm i Stockholm. Som namnet antyder är det lite av ett experimentboende som kommer användas för att testa vad som fungerar när man bor tillsammans.

"Vi vill täppa till steget mellan studentboende och nästa steg i bostadskedjan," säger Jonas Häggqvist, grundare och vd på Colive.

I lägenheterna delar 6-10 personer på gemensamma ytor som kök men har sina egna rum. Dessutom ingår städningen för att minska den så kallade friktionen mellan de boende. 

Colive har också byggt en digital plattform där boende kan matchas mot varandra – metoden används för att undvika att de boende ska hamna med några som de verkligen inte trivs med.

"De som är intresserade lägger upp en profil där de berättar var de vill bo och vilka intressen de har och så kan det matchas mot andra så man kan se vilka som passar att bo ihop", säger Jonas Häggqvist.

Colive kommer själva att vara operatör i co-livingprojekt men också erbjuda den digitala plattformen till andra fastighetsägare och operatörer.

"Den digitala plattformen internationell potential som ”operativsystem för co-living”. Co-livingfenomenet har enorm potential, och det kommer bli minst lika stort som co-working", säger Lars Rydén, som var med och grundade kontorshotellet United Spaces. 

Tidigare i år fick Colive även ett bidrag på 4,3 miljoner kronor från Boverket.

Läs mer