Sök

Krisande Starbreeze fick precis ett problem mindre

StarbreezeGaming

Starbreeze har haft en tuff resa det senaste året. Foto: Press.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

En skuld på 70 miljoner är nu historia.

Spelutvecklingsbolaget Starbreeze har befunnit sig i kris sedan bolagets stora spelsläpp floppade i slutet av förra året. I december gick det börsnoterade bolaget in i en rekonstruktion.

Om Starbreeze ska lyckas rädda sig självt krävs att tre stora fordringsägare vill vara med och leka. Det handlar om Nordea, Smilegate och Acer – som tillsammans har lånat ut flera hundra miljoner kronor till Starbreeze

Nu meddelar Starbreeze att Acer har påkallat konvertering sitt konvertibellån. På ren svenska betyder det att Acer får aktier i Starbreeze som betalning för skulden, vilket innebär att ett potentiellt hinder för rekonstruktionen i Starbreeze nu är undanröjt.

Affären gjordes 2016


Det var i juni 2016 som Acer gav ut ett konvertibellån till Starbreeze på 75,5 miljoner kronor. Villkoren för konvertibellånet godkändes 2016 och justerades 2018 vid extra bolagsstämmor.

Acer har påkallat konvertering av konvertibellånet till aktier i enlighet med villkoren. Den utestående skulden uppgår till 71,7 miljoner kronor inklusive ränta. Konverteringskursen är 17,61 kronor per aktie och Starbreeze kommer att emittera 4,07 miljoner B-aktier till Acer. Starbreeze har därefter 329,36 miljoner aktier utestående.

Får fortsätta till juni


Starbreeze och vissa dotterbolag befinner sig sedan 3 december 2018 i rekonstruktion. Efter konverteringen av konvertibellånet till aktier minskar bolagets frysta skuld i rekonstruktionen med motsvarande belopp som konvertibellånet: 71,7 miljoner kronor.

Stockholms tingsrätt har beslutat att Starbreeze företagsrekonstruktion tillåts fortsätta till den 3 juni 2019.

Läs mer