Interspectral i samarbete med Siemens – utvecklar mjuvkara för 3D-visualisering

Interspectral B2B Industri
Interspectral i samarbete med Siemens – utvecklar mjuvkara för 3D-visualisering

Louise Lennersten, vd på Inerspectral. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Satsar på både industri och utbildning.

Louise Lennersten har en bakgrund som vice vd i den svenska startupen Narrative. Men när bolaget bakom den lilla självfotande kameran gick in i en rekonstruktion gick hon vidare till företagsinkubatorn Lead, där hon jobbade i närmare två år.

Sedan 2018 är hon istället vd på 3D-startupen Interspectral, med bas i Norrköping. Bolaget arbetar med att ta komplex data på objekt som plockats fram av exempelvis en röntgen, för att sedan förenkla den och skapa enkla och interaktiva 3D-modeller.

När Louise Lennersten klev på som vd förra året var det med ansvar för att expandera bolaget till nästa nivå – nu har de satt flera för bolaget viktiga affärer för att hjälpa dem att ta nästa steg.

“Först fick vi ett stort anslag från Vinnova för att utveckla Inside Explorer (deras visualiseringssystem reds anm) för att bli ett digitalt läromedel. Sen har vi även benet där vi har utvecklat Inside Explorer tillsammans med Siemens i ett utvecklingsprojekt”, säger hon.

Den nya affären med Siemens och deras tillverkning av gasturbiner i Finspång innebär att de ska utveckla ett verktyg för att skapa 3D-visualiseringar som ska underlätta och kvalitetssäkra produktionen av olika komponenter till industrin.

Enkelt förklarat arbetar Siemens med 3D-printade komponenter av metall och Interspectrals vidareutveckling av Inside Explorer ska snabba på den utvecklingen.

“Det som är så kul med vår mjukvara är att den låter oss jobba med helt olika segment och verksamheter. Nu har vi både den del som vi utvecklar mot industrin, men också den andra mjukvaran som vi kommer att sälja och jobba med som ett digitalt läromedel”, säger Louise Lennersten.

Under 2017 omsatte Interspectral cirka 8 miljoner kronor, med ett resultat kring plus-minus noll. 2018 har legat på ungefär samma nivå i omsättningen enligt Lennersten, samtidigt har de vuxit i organisationen.

“Nu kommer vi fokusera på utbildningssidan och projektet som vi driver där. Vi har en hel del skolor och utbildningsinstitut över hela världen som vi jobbar med. Sen ska vi kunna närma oss industrin på ett helt annat sätt nu med de nya muskler som det här samarbetet ger oss.”

Läs mer

3D-startupen Interspectral tar in 5 miljoner

Bambuser var spekulant på Hero – som sedan Klarna köpte upp i stället

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Läs fler artiklar
LÄS MER