Symbiome vill analysera ditt bajs – får miljoninvestering från Add Health Media

Add Health Media Hälsa
Symbiome vill analysera ditt bajs – får miljoninvestering från Add Health Media

Villjam Edström, vd och grundare Symbiome. Foto: Press/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Satsar på bolag som analyserar tarmfloran i avföringen.

Mediebolaget och startup-investeraren Add Health Media gjorde under hösten förra året en investeringsoffensiv mot svenska företag inom e-hälsa.

Nyligen köpte även Schibsted in sig i Add Health Media– för 20 miljoner fick man 25 procent av bolaget.

Nu avslöjas nästa satsning – hälsoinvesteraren satsar 3 miljoner i medtechbolaget Symbiome.io. Bolaget har specialiserat sig på att analysera tarmfloran i avföringen, alltså ditt bajs. 

Det låter kanske lite konstigt (och äckligt) men faktum är att tarmfloran kan avslöja inte bara magproblem utan forskning visar också att det finns kopplingar till övervikt, psykisk hälsa, hudproblem och stress. Kan man hitta tecken på sånt i tarmen finns det möjligheter att ändra till exempel kosthållning eller livsstil för att få bukt med problemen.

"Vi ser att kunskapen på detta område växer mycket snabbt och att data från analyserna ger viktig kunskap," säger Tobias Perdahl, specialist inom internmedicin och styrelseledamot i Add Health Media.

"Diskussioner förs nu med forskare för att hitta insikter i den mängd prover som kommer in i företaget", säger Tobias Perdahl, specialist inom internmedicin och styrelseledamot i Add Health Media.

"Vi vet att det det finns ett otroligt stor behov att få veta om tarmfloran är i obalans," säger Villjam Edström, vd och grundare av Symbiome.

"Vi genomförde en testförsäljning under några dagar och gensvaret var överväldigande."

Förutom Add Health Media går dessutom 3T-invest och den före detta hockeyspelaren, numera affärsängeln Mattias Weinhandl, in med pengar i nyemissionen.

Läs fler artiklar
LÄS MER