Sök

Froda tripplar omsättningen – nu siktar de på nästa genombrott

Frodafintech

Olle Lundin, vd på Froda. Foto: Istockphoto.com & Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Vi fortsätter att investera mycket."

Lånetjänsten och fintechbolaget Froda grundades 2015, då under namnet Monetise, för att ge ut lån till småföretagare. Omsättningen har ökat stadigt sedan lanseringen, men under 2018 tog bolagets affär ordentlig fart.

Froda meddelar att de under 2018 har "tripplat sin omsättning", jämfört med de 16,2 miljoner kronor som bolaget omsatte under 2017. Grundaren och vd:n Olle Lundin kan inte ge några exakta siffror, men säger att bolaget kommer att visa upp svarta siffror i resultatet.

“Vi fortsätter att investera mycket i produkten, men går ändå med vinst. Vi är lönsamma sedan första kvartalet 2018 och har ambitionen att fortsätta vara det”, säger han och fortsätter:

“Det blir ett antal miljoner i vinst, vilket såklart är ett viktig mått. Som en ansvarsfull kreditgivare måste man ha lönsamhet i sina krediter. Men vi återinvesterar också väldigt mycket.”

Nu tänker Froda ta nästa steg och för att lyckas med det har de ansökt om att bli kreditmarknadsbolag. Det innebär enkelt förklarat att de sökt tillstånd av Finansinspektionen att bedriva finansieringsrörelse.

Ett tillstånd skulle innebära att de ställer sig under Finansinspektionens tillsyn, samtidigt som de kan låna pengar av allmänheten för att finansiera sina egna lån till företag. Något som Olle Lundin berättar vore bra av flera anledningar.

“Det innebär att du kan låna pengar till samma förutsättningar som en bank. Som kreditinstitut får du även möjlighet att verka inom hela EU. Men det ställs också höga regulatoriska krav. Det ser vi som något som är i grunden positivt och viktigt för att vi och marknaden ska utvecklas i rätt riktning”, säger han.

Han kan inte säga exakt hur inlåningen från allmänheten ska gå till, men den kommer att ske i samverkan med en extern aktör. För Frodas del innebär inlåningen att de kan erbjuda kunderna bättre villkor på sina lån.

“Villkor som är närmare bankernas. Bankerna har den stora infrastrukturella fördelen att de har tillgång till billigt kapital.”

Froda har lånat ut cirka 1 miljard kronor till småföretagare sedan lanseringen. Nicklas Storåkers var första investerare och styrelseordförande och därefter har ett antal bolag och privatpersoner investerat i bolaget.

Nu finns det planer på ytterligare en kapitalrunda. Något som behövs om de skulle få ett tillstånd från Finansinspektionen. 

“När vi blir kreditmarknadsbolag så behöver vi en annan kapitalstruktur. En stark balansräkning är viktigt inte minst i riskhänseende”, säger Olle Lundin.

“Vi är lönsamma, så det är inte i första hand expansionskapital vi behöver.”

Läs mer