Sök

Riksdagen vill tvinga regeringen att rösta nej till upphovsrättsdirektivet

PolitikArtikel 13

Annika Qarlsson, (C) ledamot i EU-nämnden och statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ledamöter i EU-nämnden vill att riksdagen ska byta fot inför den slutgiltiga omröstningen.

EU-parlamentet röstade nyligen igenom ett direktiv som politikerna hoppas ska modernisera och harmonisera upphovsrätt inom EU. Man vill helt enkelt uppdatera upphovsrättslagarna för en digital värld.

Men upphovsrättsdirektivet har varit kontroversiellt och delar av direktivet har kritiserats in i det sista. Den sista omröstningen i EU-parlamentet har också uppmärksammats för de många feltryckningar som rapporterats in av ledamöterna.

Det sista steget innan direktivet helt klubbats igenom och ska bli lag i de olika medlemsländerna är nu ett slutgiltigt godkännande i ministerrådet.

Där har Sveriges regering redan tidigare godkänt förslaget. Socialdemokraterna var också det enda svenska partiet som var för direktivet när det skulle röstas igenom i EU-parlamentet.

Nu verkar det dock som att riksdagen tänker försöka tvinga regeringen att byta fot i frågan. Det skriver Emanuel Karlsten, som bevakar frågan.

Han skriver att flera riksdagsledamöter i EU-nämnden har aviserat att de kommer att kalla ansvarig minister till nämnden för en överläggning innan direktivet ska röstas igenom i ministerrådet.

“När frågan kommer upp till EU-nämnden kommer jag att begära överläggning och att justitieminister Morgan Johansson (S) kommer till nämnden. Vi kommer att rösta nej och hoppas att vi får en majoritet för det i EU-nämnden så att Sveriges ståndpunkt blir ett nej,” säger Annika Qarlsson, Centerpartiet.

Om en majoritet i EU-nämnden säger nej tvingas alltså regeringen ändra inställning och rösta nej till direktivet på ministerrådet.

Men att Sverige röstar emot direktivet räcker inte för att fälla det. Förhoppningen från riksdagsledamöterna, som är emot förslaget, är istället att en svensk nej-röst ska få andra länder att byta sida – och att direktivet därmed skulle kunna stoppas. 

Läs mer