Sök

Byfounders miljardfond ska lyfta startups i Norden

SkypeBlaBlaCarriskkapital

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nya fonden backas av flera svenska profiler.

Riskkapitalbolaget Byfounders meddelar idag att de har lanserat en första fond på 100 miljoner euro, cirka 1 miljard kronor. Den backas av ett 50-tal entreprenörer från den nordiska marknaden och Baltikum och är riktad mot regionen.

Bland investerarna i fonden hittar vi exempelvis svenska profiler som serieentreprenören Louise Fritjofsson och Skype- och Atomico-grundaren Niklas Zennström. Även nordiska techprofiler som Peter Holten Mühlmann, grundare av Trustpilot, Heini Zachariassen, grundare av Vivino och Morten Primdahl, medgrundare av Zendesk finns med på investerarlistan.

Byfounders ska investera i startups i ett tidigt skede. De beskriver sig själva i ett pressmeddelande som en språngbräda för bolag med globala ambitioner – oavsett om de vill till Silicon Valley eller växa med Norden som bas.

“Det är naturligt för alla ekosystem inom tech att jämföra sig mot Silicon Valley. Men Norden har etablerat sig som en födelseplats för unicorns och snabbväxande företag med flera exits på miljarder dollar”, säger Tommy Andersen, managing partner på Byfounders.

Tanken är att Byfounders och dess entreprenörsnätverk även ska minska behovet för techbolag i Norden och Baltikum att flytta till USA för att få ta del av stora summor riskkapital. Bolaget skriver att de istället vill stärka banden mellan Silicon Valley och Norden.

“Vi behöver bygga en bro som kan hjälpa europeiska bolag som befinner sig i ett tidigt stadie att få tillgång till nätverken i Silicon Valley och snabbt skala upp utan att de behöver flytta”, säger Vivino-grundaren Heini Zachariassen.

Bolaget har hittills investerat i 11 olika bolag med fonden, där de två svenska bolagen Simple Feast och Omnio finns representerade. De räknar med att genomföra ytterligare 30 investeringar över de kommande tre åren.

Byfounders grundades av de danska entreprenörerna Eric Lagier och Tommy Andersen och största investerare i den nya fonden är danska statens Vækstfonden.

Läs mer