Sök

Här är 9 heta techbolag från Umeå som du borde ha koll på

Limes AudioSportswikUmeå

Foto: Content Centrals team och Johanna Björklund, medgrundare av Codemill. PRESSBILD.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Umeå var mycket tidigt ute med att satsa på bredband - och det börjar betala tillbaka sig. Här är några framstående bolag som är sprungna ur staden.

2012 rankades Umeå på plats 15 över världens 100 snabbast uppkopplade städer i IT-jätten Akamais internetrapport. Endast städer i Sydkorea och Japan var bättre.

Samarbetet mellan näringsliv, offentlig sektor och akademin är starkt. Många talanger kommer från Umeå universitet och Designhögskolan.

Umeå har till och med en egen nyhetssajt, Infotech Umeå, som bevakar stadens aktuella bolag. Den drogs i gång 2010 och drivs inom inkubatorn Uminova innovation.

Här är några av stadens framstående techbolag:

1. Delbar

Startår: 2013.
Grundare: Niklas Jansson.
Kortfattat: Digital mötes- och marknadsplats där grannar kan hyra och låna ut prylar de inte använder så ofta. Det kan vara allt från symaskiner till slagborrar. 

2. Codemill

Startår: 2008.
Grundare: Richard Lönneborg och Johanna Björklund.
Kortfattat: Specialister på smart video och andra tekniska videolösningar. Hjälper kunder som The Guardian, Tictail och Vidispine att analysera och publicera video online.

3. Personalkollen

Startår: 2011
Grundare: Niclas Lundell och Andreas Pelme
Kortfattat: Internetbaserat personal- och lönesystem nischat mot hotell & restaurangbranschen. Förenklar allting som handlar om in- och utstämpling.

4. Limes audio - läs vår artikel här.

Startår: 2007.
Grundare: Fredric Lindström och Christian Schüldt.
Kortfattat: Utvecklar och licensierar ljudprogramvara för konferensutrustningar. Målet är att bli världsledande leverantör av mjukvara till högtalarkommunikation.

5. Dohi - läs vår artikel här.

Startår: 2009.
Grundare: Emanuel Dohi.
Kortfattat: Digital mediekoncern som består av flera olika bolag. Gör allt från att investera i andra bolag till att anordna hackatons och utveckla nya former för kommunikation.

6. Content Central

Startår: 2013.
Grundare: Joachim Ljungquist.
Kortfattat: Hjälper mediehus och frilansproducenter att förenkla flödet och hanteringen av redaktionellt innehåll för publicering i digitala och traditionella kanaler. 

7. Sportswik

Startår: 2014.
Grundare: Martin Wiklund.
Kortfattat: App som gör det enkelt att skapa en snygg och rolig rapportering från matcher på alla nivåer. Tjänsten är gratis för klubben, laget och alla som vill följa.

8. COS Systems

Startår: 2011.
Grundare: Avknoppning från Umeå datakonsulter, UDK.
Kortfattat: Hjälper nätägare som ska dra bredbandsfiber till hushåll och fastigheter att först sondera intresset i ett visst område för att sedan planera utbyggnaden efter efterfrågan och bygga först där intresset är störst.

9. Coldwood Interactive    

Startår: 2003. 
Grundare: Ett kompisgäng som utvecklade för dåvarande Daydream.
Kortfattat: Spelstudio som på kort tid blivit ett av spelvärldens mestomtalade med Unravel. Garndockan Yarny är huvudperson i spelet.

Den här artikeln är en del i serien Entreprenörsresan, där Breakits Sara Lindh träffar startups runtom i landet för att uppmärksamma techbolag utanför huvudstaden. 

Läs mer