Sök

Måns Ullerstam bytte spelbranschen mot vegan-investeringar: ”Helt galen tillväxt”

Kale UnitedmatVego

Foto: Fundedbyme och TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Techentreprenören Måns Ullerstam ville pensionsspara i växtbaserade bolag – men hittade inga bra alternativ.

Nu tar han saken i egna händer och startar holdingbolaget Kale United.

Måns Ullerstam har genom åren varit med och startat och byggt upp en rad techbolag, framför allt i spelbranschen. På cv:t återfinns bland annat Picofun, som köptes upp av Aspiro i början av 2000-talet, och Resolution Games, som backas av bland annat Google och Bonnier.

Nu är han tillbaka med en ny startup – men den här gången är det inte spel som står på agendan. Måns Ullerstam vill istället hjälpa folk att investera i växtbaserade bolag, det vill säga företag som ersätter animalier med växtbaserade produkter.

Idén föddes efter att han själv tittat på olika alternativ för sitt pensionssparande, men inte lyckats hitta några pensionsfonder som hade denna nisch.

”Det fanns ingen fond med ett bredare utbud. Det var en lucka i branschen. Som entreprenör tänkte jag direkt: om ingen annan gör det får jag göra det själv”, säger han till Svenska dagbladet.

Kale United, som investeringsbolaget heter, har i dagsläget nio företag i portföljen. Bland innehaven återfinns bland annat snabbmatskedjan Taku Taku, mediebolaget LiveKindly och smootie-företaget Pack’D.

Pengarna som investeras kommer i dagsläget från privatpersoner. Företaget har hittills tagit in cirka 2,7 miljoner kronor från 160 investerare.

Förhoppningen är dock att bolaget på sikt ska växa och börja förvalta kapital åt pensionsfonder med en djur- och miljöetisk profil.

Han vill på sikt även börsnotera bolaget, så att vem som helst ska kunna investera i en "växtbaserade aktie".

"Tankarna med Kale är att bygga något riktigt stort på sikt. Apple är världens största bolag och en folkaktie. Kale vill bli samma sak, men 100 procent växtbaserat.”

Att Måns Ullerstam valt att satsa på just växtbaserade investeringar är framför allt kopplat till klimatfrågan. I intervjun med Svd förklarar han att det känns roligare att ”ägna livet åt att lösa klimatfrågan än att bygga fler mjukvaruföretag med inriktning på spel och betaltjänster.

”Det är lätt att tro att veganrörelsen mest finns i USA, Sverige, Tyskland och England. De har kanske flest startups och bolag, men det är ett globalt fenomen och tillväxten i Asien, Ryssland och delar av Arabvärlden är helt galen", säger han till tidningen.

Enligt Jordbruksverket står animalieproduktionen för cirka 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.

Läs mer