Christen Ager-Hanssen har en ny plan för att rädda Metro – “Vi är konstant i krig”

Metro Medier
Christen Ager-Hanssen har en ny plan för att rädda Metro – “Vi är konstant i krig”

Metros vd Christen Ager-Hanssen. Foto: Tomas Oneborg / SvD

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Metro-chefen i stor intervju.

I förra veckan godkändes rekonstruktionsansökan av tingsrätten där det framgick att Metro har skulder på 59 miljoner kronor till över 150 olika bolag.

Nu väntar tuffa förhandlingar för Metro-chefen Christen Ager-Hanssen för att få ned kraven, samtidigt som han ska skaka fram nytt kapital för att sanera bolagets finanser. Men den 56-årige norrmannen visar inget tecken på osäkerhet när Expressens reporter Leif Brännström intervjuar honom – snarare tvärtom:

“Jag har en klockren plan för Metro”, säger han och säger i nästa andetag:

“Jag har gått igenom rubbet och nu städar jag upp. Vårt Metro kommer att överleva. Vi är superdigitala. Jag är en digital entreprenör, jag är ingen printgubbe”.

För några dagar sedan pratade Christen Ager-Hanssen om att Metro skulle gå över till en veckoutgiven gratistidning, men nu verkar norrmannen ha tänkt om igen. I intervjun framgår att den nya planen går ut på att göra om gratistidningen till en i alla fall delvis prenumererad veckotidning. Det är inte helt enkelt att följa med fullt ut i resonemanget, men tanken tycks vara att en del av distributionen ska ske med hjälp av betalande företag och den andra delen ska finansieras med prenumerationer.

“Det rör sig om en basupplaga för en månads- eller årsavgift. Vill du vara garanterad att få tidningen måste du prenumerera på den till en väldigt låg kostnad. Kanske 20 kronor per månad, vi har inte bestämt priset”, säger Christen Ager Hanssen till Expressen.

Han flaggar också för att Metro ska tillföras uppemot 150 miljoner kronor i form av en nyemission.

“Vi har investerare som står på kö. Det är internationella investerare som har lust att investera. De älskar vårt digitala koncept. Vi kommer att ta en delägare”, säger norrmannen.

I intervjun beskriver han sig som en fältherre och general som jobbar konstant (“Jag sover fyra timmar, kanske fem, och går och lägger mig klockan fyra. Jag jobbar bäst mellan midnatt och fyra på morgonen”).

“Vi är konstant i krig. I krig måste man känna till sin personal enemy”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER