Här är Skilling – Henrik Persson Ekdahls och tidigare Google-chefens nya projekt

Optimizer Invest Skilling fintech
Här är Skilling – Henrik Persson Ekdahls och tidigare Google-chefens nya projekt

Från vänster Anders Berglund och Henrik Persson. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Satsningen Skilling har kostat 100 miljoner och är Optimizer Invests största startup-satsning någonsin.

Henrik Persson Ekdahl är en av Sveriges mest framgångsrika digital entreprenörer och har varit med och startat och byggt upp en rad spelbolag. Han blev miljardär efter att tidigt ha investerat och byggt upp det börsnoterade affilatebolaget Catena Media.

I dag är han aktiv som startupinvesterare och är via sitt bolag Optimizer Invest delägare i 16 europeiska techbolag.

Nu är Optimizer Invest med och lanserar en ny handelsplattform som har fått namnet Skilling, skriver DI Digital. Plattformen ska erbjuda handel med så kallade CFD-kontrakt, som låter kunden spekulera i om priset på till exempel en aktie, en valuta eller en råvara går upp eller ner. 

Satsningen har kostat mer än 100 miljoner, enligt uppgifter till DI Digital.

Redan för tre år sen värvades Anders Berglund, med en bakgrund som Sverigechef på Google, som vd till Skilling och nu rullas plattformen ut i Sverige, Norge, Tyskland och Storbritannien. 

Planen är att bolagets kärnaffär ska gå med vinst inom 12 månader, men Anders Berglund flaggar för att bolaget ändå kan gå med förlust på grund av investeringar under året.

"Det här är en volymaffär, så vi kommer att gå för tillväxt," säger han.

Stora risker

Handel med CFD-kontrakt har kritiserats bland annat därför att riskerna är höga och att kunderna kan förlora mer pengar än de har satsat. Det har lett till att sparare har blivit skuldsatta när de misslyckats med handeln. Därför har Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten begränsat möjligheten att marknadsföra och sälja CFD-kontrakt till vad man kallar "icke-professionella kunder".

Dessutom har ny EU-lagstiftning förhindrat att sparare kan förlora mer pengar än vad de har satsat.

Läs fler artiklar
LÄS MER