Sebastian Siemiatkowski: "Klarna ska bli ett Amazon i bankvärlden"

Klarna fintech
Sebastian Siemiatkowski: "Klarna ska bli ett Amazon i bankvärlden"

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT

Erik Wisterberg

Reporter

Han har tagit Klarna från noll – till 2.500 anställda. Men Sebastian Siemiatkowski har bara börjat.
För Breakit berättar han om sin stora framtidsplan.

Betalbolaget Klarna är redan en bevisad succé, och en av få svenska startups som växt upp till en äkta enhörning. Bolaget söker en värdering på 32 miljarder kronor när man nu tar in mer kapital för tillväxt.

Samtidigt har grundaren Sebastian Siemiatkowski större ambitioner. Han vill göra Klarna till ett globalt techbolag.

I veckan presenterade Klarna en pusselbit i den planen. Via en ny open banking-plattform, kopplad till 4.300 banker, vill Klarna ta position mitt i den finansiella revolution som spås ske när storbankerna utmanas.

Nu öppnar grundaren upp om framtidsplanerna.

"Vi ska göra Klarna till ett Amazon i bankvärlden", säger Sebastian Siemiatkowski i en sms-intervju med Breakit.

Så vad menar han med det?

Amazons dolda kassako

Nästan alla känner till e-handelsjätten Amazon. Men Amazon Web Services, AWS, är det färre som har koll på – trots att det är Amazons stora kassako.

AWS erbjuder datacenter och molntjänster, men också en gigantisk verktygslåda för utvecklare. Istället för att programmera egen AI, machine learning eller blockchain från grunden kan man ta hjälp av AWS.

En grov liknelse skulle kunna vara skillnaden mellan att montera en möbel från Ikea kontra att bygga den från grunden som en snickare.

Klarnas vill nu ta en liknande position som mjukvaruleverantör, fast för ekosystemet kring banker och finansiella tjänster i Europa.  

"Retail banking handlar om två saker, infrastruktur och data. Det här är vår motsvarighet till Amazon web services", säger Sebastian Siemiatkowski.

Plattformen ger tillgång till Klarnas användarupplevelse, som enligt branschkännare är i absolut toppklass, samt färdiga integrationer till tusentals banker.

På så sätt ska utvecklare kunna fokusera på att bygga de bästa tjänsterna, snarare än att lägga tid och pengar på sådant som Klarna redan har utvecklat.

Inspiration från Kina

Länge har USA och Silicon Valley varit it-branschens mecka. Det är dit man har åkt för att få koll på det senaste. Men världen förändras – snabbt.

Några av världens mest offensiva techbolag kommer nu från Kina. Tencent och Alibaba är två av bolagen som dessutom ligger långt fram när det kommer till finansiella tjänster.

Jack Ma:s e-handelsjätte lanserade Alipay 2004. Tio år senare bytte man namn till Ant Financial Services, och är i dag sannolikt värt mer än alla andra fintechbolag i världen.  Nyligen lanserade man en massiv bankplattform.

Precis som Klarna har Ant Finacial det smått legendariska riskkapitalbolaget Sequoia som delägare. Sebastian Siemiatkowski tittar noga på "allt vad" Alipay gör, och låter sig inspireras.

"Vi kommer att bli den europeiska versionen av det. Det kommer att bli så kul och spännande", säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER