Sök

Årets löneklipp – Kinnevikbossen höjde lönen med 18,4 miljoner

Kinnevik

Foto: Dustin/Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

20 miljarder gick upp i rök för Kinnevik, men privatekonomiskt var 2018 ändå ett lyft för vd Georgi Ganev.

På fredagsmorgonen blev familjen Stenbecks börsnoterade investmentbolag Kinneviks årsredovisning offentlig. Där summeras ett dystert år för bolaget som bland annat är storägare i e-handelsjätten Zalando, matappen Karma och mobiloperatören Millicom.

Det samlade värdet (substansvärdet) på Kinneviks bolagsportfölj har rasat med 22 procent till 70,5 miljarder kronor. Det innebär i praktiken att över 20 miljarder gått upp i rök. En viktig förklaring till värdeminskningen är att Zalando-aktien under året fallit kraftigt på börsen.

Men för Kinneviks vd Georgi Ganev har 2018 ändå varit ett framgångsrikt år privatekonomiskt. I årsredovisningen framgår nämligen att den totala ersättningen till Georgi Ganev varit 32 miljoner kronor.

I den ersättningen ingår bland annat en så kallad sign-on-bonus på hela 8 miljoner kronor. Det var summan som Georgi Ganev kunde kvittera ut i samband med att han tog steget över från e-handelsstjärnan Dustin till Kinnevik.

Georgi Ganev var nämligen koncernchef för Dustin innan han värvades över till Kinnevik. När nyheten presenterades pekade Georgi Ganev Kinneviks “unika kultur och förmåga som affärsbyggare” som argument till att han ville hoppa på jobbet som vd i investmentbolaget.

Möjligen hade också Kinneviks väl tilltagna ersättningspaket något att göra med hans beslut att lämna Dustin. Det sista året som Dustin-chef fick Georgi Ganev ut totalt 13,6 miljoner i olika ersättningar.

Som vd för Kinnevik fick han alltså sammanlagt 32 miljoner kronor – ett lönelyft på dryga 135 procent.

Läs mer