Bonnesen får inte ansvarsfrihet – Swedbanks vd avgår

Swedbank
Bonnesen får inte ansvarsfrihet – Swedbanks vd avgår

Birgitte Bonnesen. Foto: TT

Direkt / Breakit

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen avgår efter den senaste tidens turbulens.

Följ det senaste om vad som händer i Swedbank här.

"De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen", skriver Lars Idermark, styrelseordförande i Swedbank i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Nuvarande finanschefen Anders Karlsson går in som tillförordnad vd och koncernchef för banken fram tills att en ny vd kan utses.

Beskedet kommer efter att flera storägare sagt att de kommer att rösta mot att ge henne ansvarsfrihet vid dagens bolagsstämma.

Organisationen Aktiespararna anser dessutom att de senaste dagarnas utveckling är så dramatisk att styrelse bör överväga om bolaget över huvud taget ska hålla stämma i dag.

Strax innan klockan 10 stoppades handeln i Swedbank-aktien på börsen. Aktien hade då fallit 3,7 procent.

Bakgrunden är den senaste tidens turbulens runt misstänkta penningtvättsaffärer. Igår genomförde  Ekobrottsmyndigheten en razzia på Swedbanks kontor i Sundbyberg och beslutade om att utvidga förundersökningen beträffande brottsmisstanken mot Swedbank och la också till ytterligare en brottsmisstanke - grovt svindleri.

Razzian tog hela 11 timmar efter att banken vägrade lämna ut den granskningsrapport som gjorts.

"Banken hävdade, som jag uppfattade det, att rapporten och andra handlingar hänförliga till uppdraget omfattades av beslagsförbud", säger Tomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, till Dagens Industri.

Läs fler artiklar
LÄS MER