Swedbank misstänks för grovt svindleri – "En väldigt tuff dag"

Swedbank
Swedbank misstänks för grovt svindleri – "En väldigt tuff dag"

Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg

Towe Boström

Reporter

Utredningen kring Swedbank växer till att omfatta grovt svindleri.
”Det här har varit en väldigt tuff dag för Swedbank, våra medarbetare och aktieägare", säger vd:n Birgitte Bonnesen.

Stormarna fortsätter att rasa kring storbanken Swedbank efter att Uppdrag Granskning avslöjat att pengar kan ha tvättats via banken.

Under onsdagsmorgonen genomfördes razzior mot bankens lokaler och senare under kvällen meddelade Ekobrottsmyndigheten, EBM, att Swedbank även utreds för grovt svindleri.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Under utredningens gång har åklagaren samt ansvariga utredare på Finansmarknadskammaren granskat ett flertal offentliga uttalanden och annan information som lämnats av befattningshavare på Swedbank från den 23 oktober 2018 till och med den 20 februari 2019.

”Information som sammantaget ger en bild av att Swedbank synes ha spridit vilseledande uppgifter till allmänheten och marknaden om vad banken kände till om misstänkt penningtvätt inom Swedbank i Baltikum” säger chefsåklagare Thomas Langrot.

"Den fortsatta utredningen får visa om det är fråga om ett svindleri och vem eller vilka som i så fall kan hållas ansvariga".

Birgitte Bonnesen, vd för Swedbank, kommenterar utvecklingen i ett pressmeddelande.

”Det här har varit en väldigt tuff dag för Swedbank, våra medarbetare och aktieägare. I det här läget vill jag som vd tydliggöra att jag kommer att göra allt i min makt för att på bästa sätt hantera den uppkomna situationen. Vi är i en bransch som är beroende av förtroende och jag förstår verkligen allvaret”, säger Birgitte Bonnesen. 

Hon säger vidare att storbanken kommer att samarbeta med EBM samt avvaktar myndighetens slutsatser.

Under dagen stod det även klart att amerikanska myndigheter utreder Swedbank för vilseledande information.

”Det är Swedbanks uppfattning att vi är sanningsenliga och korrekta i vår kommunikation med samtliga myndigheter”, kommenterar Bonnesen.

Under onsdagen rasade Swedbank närmare 12 procent på börsen. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER