Henrietta Fromholtz höll på att knäckas av startup-hetsen

Henrietta Fromholtz. Foto: Clara Mortensen.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Många vill jobba på en startup. Men ibland kan det visa sig vara tufft. En som var nära att knäckas av startuplivet är Henrietta Fromholtz.
"Som anställd ska man vara så glad över att få komma in i den häftiga världen", säger hon.


Idag är Henrietta Fromholtz  frilansare och arbetar bland annat som konsult inom PR, sociala medier och bloggar. Hon har flera år som anställd på olika startups och byråer bakom sig. Bland annat som tidigare marknadschef hos techbolaget Wrapp, vilket hon ser tillbaka på med värme.

Andra upplevelser har dock inte varit lika positiva, och i podden ”Karriärskontraktet” berättar Henrietta Fromholtz nu om sina blandade upplevelser från startuplivet.

Det handlar bland annat om erfarenheter från ett då relativt nytt och hajpat bolag. Hon beskriver att arbetsbördan och kulturen nästan ledde till att hon kraschade på kuppen, med sjukskrivning som resultat. 

"Det här fick mig att förstå att min kropp kan gå sönder av att jobba så här mycket", berättar Henrietta Fromholtz som lämnade bolaget 2017. 

Hon har tidigare också bloggat om att hon innan det lämnade två företag på grund av trakasserier och mobbning.

Henrietta Fromholtz beskriver att det kan vara en tuff kultur på startups och ett tempo som, i hennes fall, ledde till att kroppen sa stopp – samtidigt som hon förväntades fortsätta sköta sitt jobb. 

”När sådant här händer, vilket kan vara lätt i startups när mycket läggs på en person, måste man vara mer förberedd på hur man möter den motgången om någon går in i väggen eller blir sjuk”, säger Henrietta Fromholtz till Breakit. 

Efter händelsen drog hon i handbromsen, sa upp sig från jobbet och tog en paus i några månader. Idag är hon nöjd över att vara sin egen chef.

Hon har inte gett upp startuplivet, men om hon ska tillbaka ska det vara på hennes egna villkor. 

”Det ska bli spännande att komma tillbaka till en startup senare, men då kommer jag att komma med något eget. Då hoppas jag inte behöva uppleva det här”, säger Henrietta Fromholtz.

Hon ser en generell problematik över mentaliteten i många nya techbolag. 

”Det jag tror blivit fel inom vissa startups är att man som anställd ska vara så glad över att få komma in i den häftiga världen. Det går snabbt, det är investerare och balla produkter". 

Hon riktar samtidigt en uppmaning till grundare och chefer om att bli mer uppmärksamma på sina anställda.  

”Jag tror att många som inte varit med i branschen länge kan sakna erfarenhet av hur man tar tillvara på sin kompetens och de människor man har i bolaget". 

Henrietta Fromholtz understryker att hon gillar tempot och flexibiliteten i startups, men att det måste finnas en hållbar kultur, även från den anställde gentemot sig själv. 

”Det gäller att hitta rätt inställning till hur mycket man ska slita för bolaget och att de som äger bolaget delar samma syn som de anställda”.

I dag är hon bättre på att ställa krav och sätta upp regler gentemot nya arbetsgivare. En insikt hon själv tar med sig från sina erfarenheter är att man ska arbeta med något man verkligen tycker är kul – och samtidigt hitta en trivsel och balans.

I podden Karriärskontraktet får hon frågan om vad hon skulle säga om hon kunde gå tillbaka till den kaotiska tiden och samtala med sig själv? 

”Jag tror jag hade satt mig ned och ritat för att se hur mycket tid jag lägger på vänner, och vilka jag egentligen vill ha i mitt liv. För att på papper se vad jag går miste om när jag jobbar röven av mig för någon som inte bryr sig”.

Läs mer