Sök

Maria Borelius har en ny livsstil: "Svenskar måste våga njuta mer"

Hälsa

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Bokaktuella Maria Borelius om den galna riskkapitalresan, den rekordkorta tiden som minister – och om oväntade succén med böckerna om en “antiinflammatorisk livsstil”.

När vetenskapsjournalisten, ex-ministern och tidigare startup-grundaren Maria Borelius började skriva på sin bok trodde hon att ingen skulle läsa.

"Jag tänkte att det här skriver jag väl för katten", säger hon.

Nu har "Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil", en bok som blandar personliga erfarenheter med den senaste forskningen på området, sålts i 70.000 exemplar och kommer snart att ges ut i ytterligare tio länder. Samtidigt släpper hon nu en uppföljare, Bliss.

Det hela började med att hon 2013 kände sig låg och hade ont i ryggen. Hon kontaktade en kanadensisk tränare och fick ett onlineprogram, som till stor del handlade om att lägga om kosten.

“Hon ville även att jag skulle göra tacksamhetslistor varje dag. Jag satte igång lite skeptisk, men gav det en chans. Efter två månader var jag en helt annan person. Jag var glad och ryggontet var borta, hela kroppen hade också förändrats. Men det var sekundärt, sinnet var det viktigaste, hur jag mådde”, säger hon.

"Jag tänkte: Vad är det här?"

Vid samma tid satt hon i rådgivande kommittén för Lunds universitet och på ett möte presenterade en forskare, Inger Björck, en studie hon gjort om antiinflammatorisk kost. Forskarna hade låtit ett 40-tal personer i en by i Skåne lägga om sin kost, och kunde visa på förbättrade värden och bättre kognitiv förmåga.

“När hon la upp en lista på vad de här människorna hade ätit var det precis samma typ av mat som jag hade ätit i några månader och mådde så bra av. Jag satt i det här rummet, i en byggnad i det som kallas gamla biskopsgården, och tittade ut över gräsmattan som blommade och tänkte: Vad är det här?”.

Där började det stora intresset för allt som kan beskrivas som antiinflammatoriskt.

“Jag höll på med det här som en hobby i fyra år, vid sidan om annat. När jag till exempel var ute och reste i jobbet passade jag på att söka upp forskare och experter i olika delar av världen. Det har blivit en passion för mig”, säger hon.

Antiinflammatorisk kost är dock ett ord som kan få delar av läkarkåren att rygga tillbaka.

“Från att det forskas på något till att det blir en etablerad praxis för läkare att prata om det med sina patienter så tar det kanske tio till femton år. Så är det även i det här fallet, även om sambandet mellan låggradig inflammation och många svåra sjukdomar är etablerat", säger hon.

Hon menar dock att det kanske ska finnas den typen av tröghet i ett samhälle, så att forskningen kan valideras i många omgångar.

"Det jag ägnar mig åt är frontlinjeforskningen kring saker som påverkar vardagsmåendet. ​Har man en manifest sjukdom, eller är akut skadad, skall man alltid lyssna på sin läkare. Men när det gäller vardagens småkrämpor har ofta den etablerade medicinen inte alla sanningar, och folk söker egna lösningar på saker som att ha ont i kroppen, känna sig smådeppiga, eller vanligt ryggont".

"Det sker mycket ny forskning om hur systemisk inflammation påverkar just dessa faktorer. Antingen kan man vänta själv på att det blir en etablerad praxis i läkarkåren, eller så kan man gå direkt på forskningen, det får folk välja själva. Jag vill inte komma med några pekpinnar och anser att folk är vuxna nog att fatta sina egna beslut”, säger hon.

Svenskar måste njuta mer av livet

Antiinflammation handlar enligt Maria Borelius inte bara om kost och motion. Utan också om "förundran". Något hon menar vi svenskar kan ha svårt för.

“Att utsätta sig för stora, härliga känslor varje dag är viktigt. Särskilt i ett lutherskt land som Sverige. Folk måste ge sig själva tillåtelse att få njuta av vackra saker som natur, musik, konst och andlighet”, säger hon.

För många är Maria Borelius kanske mest känd för den korta sejouren som handelsminister i Fredrik Reinfeldts nya regering 2006, innan hon tvingades avgå. En tid hon beskriver i Hälsorevolutionen som "en av de tuffaste i livet".

"Jag kan säga att för egen del så finns det få saker som jag har lärt mig så mycket av som det, efter att jag väl var igenom det jobbiga”.

“Jag vet ingen människa i min ålder som inte har åkt på en rad smällar. Tricket är att kunna lära sig något av det, resa sig och gå vidare som en mer ödmjuk människa. Det gjorde att min livsbana tog en helt annan vändning”, säger hon.

Tog in 700 miljoner

Hon blev istället vd för den internationella hjälporganisationen Hand in hand international, och reste runt i världen och träffade några av jordens fattigaste människor. 

Men backar vi bandet ytterligare åtta år så var hon också en av Sveriges tidiga techentreprenörer.

Med en bakgrund som bland annat vetenskapsjournalist på SVT drog hon och medieprofilen Annie Wegelius 1998 igång K-world. Det handlade dels om en tv-kanal, men också om ett digitalt “kunskapsföretag” på internet som, som mest, värderades till 2 miljarder kronor.

Bolaget red på IT-vågen runt millenieskiftet och hade fått en av de få licenser som staten gav ut i samband med att det digitala tv-nätet byggdes ut. Det beskrevs som "ett Ikea för utbildning".

“Vi var fulla av goda ambitioner och vi gjorde mycket rätt. Men vi gick alldeles för snabbt fram, vi tog in för många människor för fort”, säger Maria Borelius och fortsätter:

“Vi skulle ha stannat vid vår läst och hållit oss till den digitala tv:n, för den gick runt. Det var när vi skulle bygga det stora digitala universitetet över nätet som det gick för långt. Det fanns inga färdiga verktyg, det var för dyrt och kostsamt och för svårt att sälja in”.

Men många såg potential i bolaget, inte minst riskkapitalisterna, som gick in med 700 miljoner kronor i projektet. Bland de främsta investerarna fanns Investor och familjen Rausing.

Men det höll inte hela vägen och 2002 lades en del av bolaget ned, en gick i konkurs och en tredje såldes.

Idag säger Maria Borelius om riskkapitalresan:

“Alla ville hoppa på det här, det var ingen som på något sätt blev tvingad. Vi hade stora expansionsplaner och alla gick in i det med mycket öppna, professionella ögon”.

Har du gett upp startupvärlden för gott?

”Det är kul med alla appar som finns, jag har hjälp av många. Men jag saknar någon för en antiinflammatorisk livsstil. Tyvärr har jag för mycket att göra för att hinna ta fram en sån själv, men jag är öppen för samarbeten”, säger hon.

Läs mer