Mäklartoppen: Vi kanske inte säljer en enda av våra aktier

Mäklartoppen: Vi kanske inte säljer en enda av våra aktier

Erik Olsson, styrelseordförande Fastighetsmäklarförbundet

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Ordföranden i Fastighetsmäklarförbundet, Erik Olsson, är inte övertygad om att Schibsted är den bästa köparen.

På torsdagskvällen röstade Mäklarsamfundets medlemmar ja till att acceptera  den norska mediejätten Schibsteds bud på Hemnet. Beslutet innebär att Mäklarsamfundet säljer en aktiepost på 15 procent av aktierna i bostadssajten. Sedan tidigare har Schibsted kommit överens med Swedbank och Svensk Fastighetsförmedling om ett köp av deras aktier.

Det innebär att Schibsted nu kommit över 60 procent av aktierna i Hemnet. Mäklarsamfundet kommer att fortsätta att äga en post på 10 procent för att ”behålla inflytandet över viktiga affärsprinciper”, som organisationens vd Ingrid Eiken sa i en kommentar igår kväll.

Men fortfarande har inte den fjärde storägaren i Hemnet, Fastighetsmäklarförbundet med 25 procent av aktierna, bestämt sig. På Fastighetsmäklarförbundets årsmöte i onsdags gav medlemmarna styrelsen mandat att besluta om aktierna ska säljas eller behållas. Ordföranden Erik Olsson, som driver en av Sveriges största fastighetsförmedlare, vill inte ge något klart besked i dagsläget:

”Nu ska vi tänka till ordentligt om vi ska sälja alla aktierna, en del av dem eller inga alls. Inom två, tre veckor kommer vi att sätta ned foten”, säger han.

Med i slutstriden om Hemnet har varit förutom Schibsted också det svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital. Erik Olsson avslöjar att Nordic Capitals bud var minst lika attraktivt som det Schibsted erbjuder. Schibsteds bud är värt totalt 1,5 miljarder kronor vilket innebär att Fastighetsmäklarförbundet skulle få 375 miljoner kronor om de säljer samtliga sina aktier.

”Vi hade lika gärna kunnat välja Nordic Capital men nu kan vi bara sälja till Schibsted eftersom de andra ägarna valt deras bud”.

Tyckte ni i styrelsen för Fastighetsmäklarförbundet att Nordic Capitals bud var bättre än Schibsteds?

”Det har jag ingen kommentar till”, säger Erik Olsson.

I ett pressmeddelande på torsdagskvällen uppgav Schibsted att de räknade med att ett köp skulle godkännas av Konkurrensverket men Erik Olsson är inte lika säker på det:

”Jag har talat med människor som sagt att den affären kommer aldrig godkännas och andra som säger att det inte är några problem. Men jag är fastighetsmäklare och inte någon konkurrensexpert”, säger han.

Erik Olsson poängterar att pengarna från en eventuell försäljning tillfaller organisationen Fastighetsmäklarförbundet och inte direkt hamnar i medlemmarnas fickor.

”Det är inte alls säkert att vi skulle dela ut pengarna vid en försäljning. Pengarna tillhör förbundet och vi kanske vill skapa något nytt för pengarna istället för att dela ut dem. Men vi har inte ens bestämt om vi ska sälja så den frågan är alldeles för tidigt väckt”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER