Tryckte på fel knappar – när EU-parlamentet skulle rösta om upphovsrättsdirektivet

EU Politik
Tryckte på fel knappar – när EU-parlamentet skulle rösta om upphovsrättsdirektivet

Marita Ulvskog, S, Peter Lundgren, SD och Kristina Winqvist, SD. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Rörigt när kontroversiella lagförslaget röstades igenom i Europa-parlamentet.

På tisdagen röstade Europa-parlamentet igenom det omstridda upphovsrättsdirektivet som kritikerna säger kommer att förändra internet som vi känner det idag. Direktivet togs med stor majoritet i kammaren men redan där var slaget förlorat för de som ville få bort artikel 11 och 13 (vad de handlar om kan du läsa om i en utmärkt artikel här.)

Innan parlamentsledamöterna skulle få rösta ja eller nej till direktivet togs beslut om man skulle diskutera ändringar i förslaget.

Här fanns öppningen för motståndarna till artikel 11 och 13, man hoppas att få bort de förslagen. Men det var också här det blev lite rörigt.

Omröstningen blev jämn och nej-sidan, alltså de som inte ville ändra i förslaget, vann med bara fem röster.

När det sedan gick att se vilka som hade röstat på vad visade det sig att SD:s parlamentariker Peter Lundberg och Kristina Winberg, som var emot artikel 11 och 13, hade tryckt på fel knapp. Det skriver Breakits krönikör Emanuel Karlsten på sin blogg. 

SD bekräftar feltryckningen på Twitter men påpekar, helt riktigt, att det inte ändrade utfallet i omröstningen. Anledningen till feltryckningen var att ordningen på förslag som det skulle röstas på ändrades under mötet.

Även den socialdemokratiska parlamentsledamoten Marita Ulvskog tryckte på fel knapp. Hon hade uttryckligen sagt att hon skulle rösta mot förändringar i direktivet men enligt röstningssiffrorna röstade hon för förändringar.

Läs fler artiklar
LÄS MER