Nya läckan om Swedbank: "Kunderna skulle aldrig ha godkänts

Swedbank
Nya läckan om Swedbank: "Kunderna skulle aldrig ha godkänts

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Direkt / Breakit

Allt svettigare för storbanken.

Det kommer nu nya uppgifter om innehållet i den interna granskningsrapport som har författats av den norska advokaten Erling Grimstad och som lämnades över till ledningen i Swedbank någon gång i början av året.

Dagens Industri skrev i mitten av mars om rapporten, som har titeln "Omfattande överträdelser av åtgärder mot penningtvätt identifierade i Swedbank Estland", och på tisdagen rapporterar SVT att rapporten innehåller uppgifter om att den kommitté i Swedbanks estniska enhet som godkände nya så kallade högriskkunder från utlandet (HRNR, high risk non-resident) släppte in majoriteten av de som ansökte.

Det gjordes ofta utan tillräckligt bakgrundsunderlag, som exempelvis information om verkliga ägare, företagsstruktur och det verkliga syftet med affärsrelationen.

"En stor del av högriskkunderna skulle aldrig ha godkänts i banken", är en av rapportförfattarens slutsatser enligt SVT:s uppgifter.

SVT återger även uppgifter hur mycket den berörda kundgruppen, HRNR, omsatte: Från 2010 fram till 2016 låg omsättningen på mellan 10 och 20 miljarder euro varje år - bara för Estland.

SVT och Uppdrag Granskning understryker att det handlar om den totala omsättningen i kundkategorin och betonar att det inte behöver betyda att alla transaktioner är misstänkt penningtvätt. Samtidigt drar SVT paralleller till Danske Bank och de summor som den bankens utredare betecknade som "flow", alltså flöden genom den danska banken.

En annan uppgift från rapporten är att de utländska högriskkunderna anmälts av banken i en begränsad omfattning. Under Birgitte Bonnesens tid som Baltikumchef, 2011-2014, är det under flera år färre än 50 anmälningar av kunder inom kategorin HRNR per år. Budskapet från banken har annars varit att det har handlat om "tusentals anmälningar" till myndigheter varje år i Baltikum, ett antal som enligt SVT måste inkludera privatkunder och lokala företag.

Utredaren Erling Grimstad tycker sammanfattningsvis att banken ska genomföra en genomlysning av bankens alla grenar i Baltikum och även avbryta all destruktion av dokument för att inte försvåra pågående utredningar.

Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau skriver i ett mejl till SVT att "rapportutkastet är ett ytterligare exempel på när Swedbank tar extern hjälp för att undersöka om banken tidigare utnyttjats för misstänkt penningtvätt. Detta för att banken ska kunna agera. För att säkerställa att vi ständigt förbättrar vårt arbete har rapportutkastet lämnats över till den fördjupande granskning som banken genomför och som styrelsen informerade om i förra veckan".

Läs fler artiklar
LÄS MER