Sök

Idag avgörs det – snart röstar EU om "länkskatt" och "innehållsfilter"

EU-parlamentet

Foto: Istockphoto.com

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Förslagen om en "länkskatt" och ett "innehållsfilter" har både välkomnats och kritiserats stenhårt. Techjättar, nätaktivister och publicister har alla lobbat hårt för sin sak nere i Bryssel.

Idag avgörs det hur det blir.

Klockan 12.30 idag röstar Europaparlamentet slutligen om upphovsrättsdirektivet (om du har missat alla turerna kring den så kallade "länkskatten" och "innehållsfiltret" så kan du läsa mer här).

Alla svenska ledamöter utom två socialdemokrater kommer sannolikt att rösta nej till förslaget. Men hur slutresultatet blir när 751 ledamöter lagt sin röst, är osäkert.

Så går det till

Röstningen kommer att gå snabbt. En ledamot kommer att begära ordet och föreslå att ändringar ska göras i direktivet. Den föredragande för direktivet kommer argumentera emot, eftersom ministerrådet redan antagit direktivet i sin helhet. Den första voteringen kommer därför att handla om ifall parlamentet ska tillåts rösta om ändringar.

Om den röstningen förloras, går direktivet igenom och då är det klart efter bara en minut – och direktivet kan börja resan mot att bli lag i Sverige.

Om röstningen vinns, kommer parlamentet få rösta om en rad ändringsförslag som skickats in på förhand. Tyska Piratpartiets Europa-parlamentariker Julia Reda har gått igenom det metodiskt.

Avslutande röstning

Skulle några av ändringsförslagen godtas, kan den föredragande ledamoten Axel Voss begära att arbetet nu får fortsätta i utskottet. Skulle parlamentet välja att istället rösta igenom direktivet med de nya ändringsförslagen (det vill säga till exempel utan omdebatterade artikel 11 eller 13) kan ministerrådet antingen godkänna det, eller fortsätta förhandlingar.

I korridorerna i Strasbourg viskas det att man tror att ett sådant beslut kastar tillbaka direktivet till ritbordet, eftersom dessa förhandlingar kommer ske efter EU-valet, med ett helt nytt parlament.

När blir det lag?

Det finns två års frist för medlemsländerna att anpassa sig till direktivet, det kommer alltså inte hända direkt, utan förhandlas lokalt i åtminstone två år, det vill säga tidigast 2021.

Det här är en text skriven av Emanuel Karlsten, som är frilansjournalist och krönikör på Breakit. Texten publicerades ursprungligen på Emanuelkarlsten.se, där han rapporterar om upphovsrättsdirektivet. Hans bevakning av den sista omröstningen är finansierad via Kickstarter.

Läs mer