Sök

Nu tar Spotify ”svensk” föräldraledighet ut i världen

Spotify

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Nu får medarbetarna förbättrade föräldraförmåner.

I Sverige har vi i jämförelse med många andra länder väldigt förmånliga regler kring föräldraledighet. Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar från Försäkringskassan och ersättningen kan uppgå till 946 kronor per dag.

Så ser det däremot inte ut i exempelvis USA. Där finns det in inga lagar som tvingar arbetsgivare att ge någon längre ledighet eller ersättning. Det varierar mellan bolagen – men vanligt är att det handlar om någon enstaka månads ledighet.

Men det vill Spotify nu ändra på. I går kväll meddelade bolaget att anställda på Spotify som ska bli förälder kan förvänta sig sex månaders föräldraledighet – med full betalning. De anställda kan själva välja hur de vill spendera sin föräldraledighet under barnets tre första år och enligt Spotifys HR-chef Katarina Berg uppmuntras de anställda till att ta ut hela ledigheten.

”Policyn definerar oss som bolag. Vi är sprungna ur svensk kultur som lägger stor vikt vid en hälsosam arbets- och familjebalans, lika rättigheter mellan kön och möjligheten för föräldrar att spendera kvalitetstid med människorna som betyder som allra mest i deras liv”, skriver Berg i en kommentar.

Efter föräldraledigheten väntar även en ”Welcome back”-månad där de anställda får jobba med flexibla arbetstider och kortare dagare.

Spotify är dock inte ensamma om att satsa på föräldraledighet. Som jämförelse erbjuder exempelvis techbolag som Twitter 20 veckor betald föräldraledighet till mamman, Google erbjuder upp till 22 veckor och Facebook fyra månader.

Netflix tog det hela ännu ett steg längre tidigare i år och meddelade att de ger sina anställda föräldraledighet i ett helt år.

Läs mer