Sök

Bekräftat: Uber köper Magnus Olssons Careem – för 29 miljarder kronor

UberCareem

Magnus Olsson är medgrundare av Careem, flankerad av investeraren Alwaleed bin Talal (till vänster) och kronprins Mohammed bin Salman (till höger). Foto: AP/TT samt pressbild.

Breakit

Breakit

Storaffären bekräftad.

Det har länge ryktats om en affär mellan Magnus Olssons taxi-utmanare Careem och den amerikanska bjässen Uber. Redan i september förra året pratades det att en affär, och i början av den här månaden rapporterade Bloomberg att Uber och Careem befann sig i långt gångna samtal.

Nu står det klart att affären är i hamn.

Uber bekräftar att giganten köper upp Careem för 3,1 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 29 miljarder kronor.

Betalning sker med 1,7 miljarder i konvertibler och 1,4 miljarder dollar i kontanter och affären väntas slutföras under första kvartalet 2020 efter sedvanliga regulatoriska godkännanden, enligt ett pressmeddelande.

I och med förvärvet expanderar Uber rejält i Mellanösternregionen där Careem är starka. Företaget har mer än en miljon förare i över 90 städer.

"Det är ett viktigt tillfälle för Uber när vi fortsätter expandera styrkan i vår plattform över hela världen. Med en bevisad förmåga att utveckla innovativa lokala lösningar har Careem spelat en nyckelroll i att forma framtiden för urban rörlighet i hela Mellanöstern", säger Ubers vd Dara Khosrowshahi i en kommentar.

Efter att affären stängts kommer Careem att verka som ett helägt dotterbolag till Uber men behålla sitt egna varumärke. Medgrundaren och vd:n Mudassir Sheikha kommer att fortsätta att leda Careem.

Drabbades av hjärnblödning

2011 drabbades Magnus Olsson, som är en av bolagets grundare, av en hjärnblödning. Han sade därefter upp sig från McKinsey och funderade över sina livsval.

Bara ett år senare grundade han bolaget, som idag beskrivs som ett Uber för Mellanöstern, tillsammans med Abdullah Elyas och Mudassir Sheikha.

Hur stor ägarandel Magnus Olsson hade i Careem är oklart. 

Uber förbereder sig samtidigt för en börsnotering, en process som de förväntas inleda i april.

Hamnade mitt i prinsarnas bråk

Careem har gasat med stora summor riskkapital som bränsle. Enligt Crunchbase, som samlar de riskkapitalrundor som blivit offentliga, har totalt 7 miljarder kronor investerats i bolaget.

Nyligen hamnade Careem mitt i det infekterade prinsbråk som skakade Saudiarabien. Prins Alwaleed bin Talal, en av Careems större investerare, fängslades nämligen av landets kronprins Mohammed bin Salman.

En extra krydda i den historien var att Saudiarabien, via sin statliga investeringsfond, investerat tungt i Uber.

Vi tog nyligen upp alla detaljer i denna spännande historia i vår podcast.

 

Läs mer