Finansbolaget Alektum Group kan spränga miljardvallen

Alektum fintech Betalningar
Finansbolaget Alektum Group kan spränga miljardvallen

Mats Augurell, vd på Alektum Group. Foto: Pressbild/Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Ökad e-handel och nya bankregler bäddar för omsättningsrekord hos finansbolaget Alektum Group.
“Prognosen för 2019 är en omsättning på 1,1 miljard”, säger vd:n Mats Augurell till Breakit.

Alektum hjälper bolag som Lindex och Paynova (som bland annat har SJ som kund) att välja rätt betalningsmetod vid e-handelsköp utifrån kundernas betalningsförmåga. Bolaget, som funnits sedan 1992, jobbar också med klassisk inkassoverksamhet.

Bolaget har de senaste åren haft en kraftig tillväxt och gått från en omsättning på 550 miljoner 2016 till cirka 900 miljoner 2018.

“E-handeln ökade med 18 procent under 2018 och ju mer den ökar desto fler potentiella kunder har vi inom det området”, säger Mats Augurell till Breakit.

Hur jobbar ni med e-handlare?

“Vi hjälper dem att erbjuda rätt betalningsalternativ utifrån hur vi bedömer kundens potentiella betalningsförmåga. Kunder som bedöms ha svårt att betala kanske bara får upp direktbetalning som alternativ när de handlar. Medan den som bedöms ha god betalningsförmåga kan få fler alternativ”, förklarar Mats Augurell.

En annan del i framgången är enligt Alektum Group att nya regler på EU-nivå som handlar nya kapitalt har gjort det svårare för verksamheter som har ett banktillstånd, till exempel Hoist, att hantera och att äga obetalda fakturor.

“Kort sagt blir det enklare för bolag som har ett banktillstånd om de säljer fakturorna till bolag som oss. Om de inte gör det ses fakturan som en skuld som måste skrivas av på tre år.”

En del av Alektum Groups verksamhet går alltså ut på att köpa obetalda fakturor och att driva in skulden. I början av året fick den delen av verksamhet kritik och förbjöds i Finland, bland annat eftersom finska myndigheter slog fast att Alektum brutit mot en rad regler.

“Det där berodde på att en enskild medarbetare agerade felaktigt och vi jobbar på att återuppta verksamheten där efter att vi har rett ut saken med myndigheterna. Just nu driver vi vidare verksamheten i Finland genom en samarbetspartner”, säger Mats Augurell till Breakit.

Alektum Group finns idag i 18 länder och har 600 anställda. Målet framåt är att fortsätta växa och att under 2019 nå över 1,1 miljard i omsättning.

Läs fler artiklar
LÄS MER