Mips försvaras efter kursfallet: "Inte något nytt"

Mips Hårdvara
Mips försvaras efter kursfallet: "Inte något nytt"

Mips hjälmar ska hjälpa mot hjärnskador. Foto: Press.

Direkt / Breakit

Föll kraftigt efter uppgifter om ny konkurrent.

Den negativa kursreaktionen i hjälmbolaget Mips är överdriven.

Det skriver Handelsbanken i en analytikerkommentar på torsdagen.

Hjälmbolagets aktie föll över 30 procent på onsdagen efter att det blivit känt att cykeltillbehörsbolaget Bontrager, som även är en av Mips kunder, lanserat hjälmar med en ny teknik som enligt tillverkaren ska reducera hjärnskador vid fall mer effektivt än Mips-tekniken.

"Vi tror att Bontrager står för ungefär 5 procent av Mips totala intäkter. Det kan jämföras med de två största varumärkena, Bell och Giro, som står för 28 procent av intäkterna", skriver banken.

Dessutom har Bontrager licensierat tekniken exklusivt från tillverkaren Apex Biomedical som tillverkar Wave Cel, vilket gör att inget annat cykelvarumärke kan köpa tekniken.

Banken menar även att alternativa tekniker inte är något nytt och att Bontragers nya teknik påminner om Smith Optics "Aerocore"-konstruktion som funnits på marknaden i flera år.

Mips aktie har på torsdagsmorgonen återhämtat delar av onsdagens fall med en uppgång på knappt 8 procent under livlig handel.

Handelsbanken har sedan i början av mars en köprekommendation på aktien, med riktkursen 165 kronor. Vid den tidpunkten gjorde banken om sin rekommendationsstruktur gällande bolagsanalys. Dessförinnan var rekommendationen öka för Mips, en rekommendationsnivå som inte var lika stark som köp och som inte finns i bankens nuvarande rekommendationsstruktur.

Läs fler artiklar
LÄS MER