Sök

Elsparkcyklarna tar över gatorna – så tycker stockholmarna om fenomenet

LimeVoiTransport

Svenska Voi är ett av bolagen som pumpar ut elsparkcyklar på gatorna. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

På kort tid har elsparkcyklarna brett ut sig på Stockholms gator. En ny undersökning från Demoskop visar vad befolkningen tycker om det nya transportsättet.

Stockholm har blivit en het marknad för elsparkcyklarna. Det finns redan 2000 cyklar på gatorna, fördelat på fyra hyrtjänster, och fler är att vänta.

I USA har vandalism av sparkcyklarna blivit en allt vanligare syn, speciellt i städer där de har översvämmat gatorna. I Sverige har läget varit mer kontrollerat, men även här har ett första hatkonto skapats, hör mer om det här.

På uppdrag av Stockholms Handelskammare har Demoskop frågat 2. 211 boende i Stockholms län om man ser eldrivna sparkcyklar som ett bra framtida färdmedel.

Av de tillfrågade säger sig 41 procent vara positivt inställda och 54 procent är negativa.

Mest positiva är personer mellan 18 och 34 år. Där svarar 57 procent att påståendet om att eldrivna sparkcyklar är ett bra framtida färdmedel stämmer väl eller ganska väl. Mest kritiska är personer över 65 år. I den gruppen är 69 procent negativt inställda.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare tolkar siffrorna så här:

“Det är positivt att människor på kort tid tagit till sig ett nytt färdmedel som kan utgöra ett bra komplement för kortare sträckor”, säger han i ett pressmeddelande.

Förra veckan kunde Breakit berätta att elsparkcyklarna som Voi, Lime och andra aktörer ställer ut på gatorna, riskerar att hamna på soptippen efter bara två månader.

“Det går att göra mer när det gäller att uppmuntra användarna till att parkera elsparkcyklarna på ett bättre sätt mot någon form av morot, exempelvis lägre avgift. Om man tar branschinitiativ till en mer kontrollerad parkering, exempelvis i utpekade zoner, så blir det också betydligt enklare att samla in sparkcyklarna jämfört med om de sprids ut och det gynnar nog alla, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Läs mer