"Är trött på startups som sysslar med saker vi redan har löst"

Moor NFT Ventures fintech
"Är trött på startups som sysslar med saker vi redan har löst"

F.v: Investerarpanelen med Miriam Grut Norrby, Kerstin Cooley, Joel Eriksson Enquist och Johan Lundberg.

Jonas de Lange

Reporter

För få fintechbolag tänker utanför boxen. En del områden är redan överetablerade - medan andra områden är orörd mark. Det var budskapet från investerarpanelen på evenemang Fintech Stockholm.

På evenemanget, som arrangerades på onsdagen av Breakit och branschtidningen Finansliv, konstaterade en kvartett av riskkapitalister att kraven har ökat för att lyckas inom fintech.

“Det räcker inte längre att bara vara lite bättre än de andra. Man måste vara tio gånger bättre”, sade Miriam Grut Norrby, investment manager på Schibsted Growth.

“Det är ingen som avslutar sitt bankkonto och flyttar sina sparpengar bara för att en annan tjänst är lite snyggare", sa Joel Eriksson Enquist, investeringsrådgivare på Creandum.

Creandum är bland annat investerare i bitcoinföretaget KNC Miner medan Schibsted har investerat i bland annat lånesajten Lendo och försäkringsjämföraren Compricer.

“Jag är ganska trött på startups som sysslar med saker som vi redan har löst. Betalning till exempel. Där finns redan stora globala aktörer där” sade Miriam Grut Norrby.

Kerstin Cooley, vd på riskkapitalbolaget Moor, hade samma intryck – men av en annan bransch.

“Jag har säkert pratat med 10-20 olika bolag som utvecklar lånetjänster. Det är en viktig bransch. Men det finns redan bolag som sysslar med det”, sade hon.

Kerstin Cooley lyfta fram trade finance, tjänster för internationell handel mellan företag, som ett område för fler techbolag borde söka nya lösningar.

“Det är en oexploaterad marknad med enorma volymer. Jag är faktiskt lite förvånad över att inget har försökt ta tag i det”, sade Kerstin Cooley.

I Sverige pratas det om techbubblor till höger och vänster , inte minst i svenska och globala riskkapitalkretsar. Men det kommer inte att drabba fintechsektorn på ett tag enligt panelen.

“Det senaste året har vi sett en utrensning av bitcoinbolag. Där var det några av dem som kanske inte hade så seriösa affärskoncept, men det är ingen bubbla att snacka om”, sade Joel Eriksson Enquist.

Även Johan Lundberg på NFT Ventures tror att fintechsektorn kommer att klara sig bra framöver.

“Det skulle kunna vara så att en specifik produktyp kraschar. Men det finns hundratals olika produkter inom fintech. Det är för stor potential för att det ska krascha nu”, sade han.

Läs fler artiklar
LÄS MER