Ozon lanserar elscootrar i Uppsala – "Vi kommer att expandera snabbt"

Ozon Rides Transport
Ozon lanserar elscootrar i Uppsala – "Vi kommer att expandera snabbt"

Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Vill låta användarna köpa elscootrar – som sedan hyrs ut.

Antalet hyrtjänster för elsparkcyklar blir allt fler och i Stockholm finns nu hela fyra bolag som erbjuder sina produkter på gatorna. Dessutom planerar ytterligare ett antal aktörer sina intåg i Sverige.

Nyligen kunde vi avslöja att den nya utmanaren Glyde hade placerat ut sina elsparkcyklar i Stockholm. Grundarna ville inte kommentera lanseringen, men i appen hittade vi ett 30-tal sparkcyklar.

En annan utmanare som har lanserat utan någon större medial uppmärksamhet är Uppsala-baserade Ozon Rides. Sedan några veckor tillbaka går det att hyra deras elsparkcyklar i Uppsala.

Grundaren Adam Nycander är hemlighetsfull om vilka planer bolaget har. Men det involverar flera typer av fordon och möjligheten att använda datan de samlar in för att anpassa sig till användarnas behov där de lanserar, förklarar han.

“Vi ska ha ett lärande system där vi tar in information och jobbar analytiskt för att se vilka behov som finns. Det kan vara en annan typ av prismodell beroende på vart man är och vart man ska ta sig, eller olika typer av transportmedel”, säger han.

Än så länge finns elscooter-tjänsten bara i Uppsala. Men bolaget väntar också på klartecken för att få lansera i Spanien.

“Vi väntar på att kommunen samarbetar med oss innan vi lanserar.”

Elsparkcyklarna tillverkas av ett kinesiskt företag som också är delägare i bolaget, berättar grundaren. Vilket bolag det rör sig om vill han inte avslöja.

Tuff konkurrens

Flera av konkurrenterna är stora bolag som har plockat in hundratals miljoner kronor i riskkapital. Strategin är att expandera aggressivt för att snabbt ta marknadsandelar i stora städer.

Enligt Adam Nycander kommer Ozon också att expandera snabbt, men grundaren vill inte säga för mycket om strategin.

“Vi kommer göra det genom att erbjuda det här till kunder på ett annat sätt. Vi kommer också att expandera snabbt, men vi tror inte att vi behöver ta in kapital lika snabbt”, säger han.

Mer vill han däremot inte avslöja.

Uthyrning

När vi surfar in på Ozon Rides hemsida ser vi dock att bolaget har ytterligare en idé, som gör att företaget skiljer sig från de redan existerande aktörerna i Sverige. På sajten annonserar bolaget om möjligheten att bli en "Ozon agent", vilket enligt beskrivningen innebär att du som privatperson kan köpa en elsparkcykel som sedan kopplas upp mot plattformen och görs tillgänglig för uthyrning. 

På så sätt ska användaren kunna tjäna pengar baserat på hur många gånger om dagen som ens egen elsparkcykel hyrs ut.

Ozon Rides är grundat av Adam Nycander och Harsha Mandapati.

Läs fler artiklar
LÄS MER