Vi frågade 10 techinvesterare: Vilken är din favoritentreprenör?

Vi frågade 10 techinvesterare: Vilken är din favoritentreprenör?

Sara Lindmark

Reporter

Breakit och analyshuset Redeye samlade under onsdagen ett stort antal entreprenörer och investerare under samma tak för att diskutera investeringar och tech. I samband med det passade vi på att fråga tio investerare om deras favoritentreprenörer i branschen.

Fråga 1: Vilken är din svenska favoritentreprenör och varför?

Fråga 2: Vilket är nästa svenska bolag som kommer att bli en "unicorn"?

Namn: Björn W Ericsson.

Ålder: 48.

Position: Affärsängel.

“Daniel Lindberg på Quickspin som gör kasinospel. Han har byggt upp ett fantastiskt bolag på fyra år. Det är lönsamt och växer mycket kraftigt.”

“Oj, det finns säkert många jag inte känner till men Quickspin skulle kunna bli det inom några år.”

Namn: Johan Crona.

Ålder: 37.

Position: Investerare på Almi Invest.

“Daniel Ek, för att han har gett sig på en så fruktansvärt svår uppgift. Det var många som rynkade på pannan i början och sa att ‘det här går inte.’ Han är ett bra bevis på att med jäklar anamma så går det visst.”

“Neo Technology ligger kanske närmast. De har redan kommit långt och är väldigt nära den värderingen.”

Namn: Björn Berg.

Ålder: 47.

Position: vd för Päab och styrelseordförande för Ngenic.

“Niklas Zennström för han har varit väldigt konsekvent i hur han har drivit upp sitt bolag och haft en tanke från början. Jag har pluggat med honom på universitetet och han var driven redan då.”

“Jag tror att det finns många bolag som har potentialen. Det finns många bubblare inom spelbolagen och sen tror jag på fintechbolagen men det finns även ett antal bra teknikbolag som jag tror har bra potential, exempelvis Ngenic där jag själv är styrelseordförande.”

Namn: Jörgen Durban.

Ålder: 59.

Position: Privatinvesterare och styrelseordförande på Anoto Group.

“Det måste vara Christer Fåhraeus. Han är väldigt intelligent och en stark visionär som får med sig andra människor på sina idéer.”

“Det vet jag inte, jag vågar inte gissa.”

Namn: Peter Ingman.

Ålder: 47.

Position: Investerare, Firesoul.

“Sebastian Knutsson. Han är en nära vän och jag uppskattar verkligen den ödmjukhet och kompetens som han gör saker med. Han har också en väldigt bra syn på hur man får ut det mesta av människor.”

“De flesta blir uppköpta innan de blir unicorns, som Tobii till exempel. Jag har svårt att hitta en som jag tror kan bli en unicorn.”  

Namn: Fredrik Malmsten.

Ålder: 32.

Position: Investerare på Aggregate Media.

“Jag får säga ett av våra egna bolag, Gustav Hagman och Robin Ramm. Det är ett otroligt driv och energi i båda två. De har haft höga målsättningar från början och har levererat på dem också.”

“Då får jag säga Leo Vegas igen.”

Namn: Alexander Hars.

Ålder: 37.

Position: Affärsängel.

“Jag tycker Johan Attby är väldigt bra. Jag känner honom och vet att han har en jäkla energi och ett stort driv. Han får med sig människor och får saker att hända.”

“Matsmart och Universal Avenue är två bolag som skulle kunna bli stora. Matsmart har en väldigt spännande modell och mat på nätet kommer bara bli större. Universal Avenue har också en spännande modell som känns väldigt skalbar.”

Namn: Henrik von Schoultz.

Ålder: 52.

Position: Investerare på Victor & Victor.

“Jan Stenbeck och hela Oriflame-gruppens grundare, bröderna Jochnick. Av de yngre och nyare entreprenörerna är det utan tvekan Daniel Ek. Så otroligt smart så tidigt i livet och  ödmjuk till sin egen framgång.”

“Unicorns är otroligt svårt att tala om för det handlar bara om en värdering och det skildrar ju inte verkligheten. Jag tror inte jag ser någon mer just nu.”

Namn: Erik Wenngren.

Ålder: 56.

Position: Investerare på Spintop Ventures.

“Det måste vara gänget bakom Spotify, Daniel Ek och Martin Lorentzon.”

“Det är en bra fråga, jag önskar att jag visste det. Jag vet inte vad jag ska svara på det, det finns väldigt många bra svenska bolag.”

 

Namn: Gustav Hagberg.

Ålder: 40.

Position: Ägare av Parbat.

“Jag säger Sven Hagströmer. Han har lyckats att komma ut medialt, jag gillar de som hörs och syns, som gör reklam för att vara entreprenör och investerare.”

“Då säger jag Monowheel, elektriska självbalancerade saker tror jag på.”

Obs. Enkäten domineras av män av den enkla, men väldigt tråkiga, anledningen att ingen kvinna hade möjlighet att delta i enkäten.

Läs fler artiklar
LÄS MER